VOJVODINA: Pšenica obolela od rđe na petini polja
Foto: Beta

Umanjenje prinosa

VOJVODINA: Pšenica obolela od rđe na petini polja

InfoBiz -
Uprkos upozorenjima, poljoprivredni proizvođači nisu obavili prvi tretman i zaštitu, jer su usevi imali zdrav izgled, ali zbog temperatura od oko 15 stepeni i jakih rosa, došlo je do širenja patogena koji uzrokuju rđe pšenice

SUBOTICA - Na svim vojvođanskim poljima, zbog izostanka adekvatne i pravovremene zaštite, primetna je pojava rđe kod pšenice, koja će u subotičkom ataru izazvati umanjenje prinosa na oko 20 odsto zasejanih površina, rečeno je u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica.

Kako je rekao direktor ove službe Damir Varga, uprkos upozorenjima, poljoprivredni proizvođači nisu obavili prvi tretman i zaštitu, jer su usevi imali zdrav izgled, ali zbog temperatura od oko 15 stepeni i jakih rosa, došlo je do širenja patogena koji uzrokuju rđe pšenice.

Proizvođači su kasno primetili tu pojavu na usevima koji nisu bili zaštićeni, tako da na jednom delu parcela, možda i 20-tak procenata, imaćemo znatno smanjenje prinosa. Po mojim informacijama već postoje parcele na kojima je usev istarupiran i koje će biti presejane nekom jarom kulturom, jer tu uopšte nije bilo prinosa , rekao je Varga.

On je napomenuo da će biti potrebno obaviti pregled parcela na kojima je već obavljena zaštita, a na kojima su takođe primetni tragovi ove bolesti, a nakon toga obaviti i još jedan tretman zaštite u fazi cvetanja, kako bi se zrno zaštitilo od fuzarijuma.

Varga je ocenio da su padavine tokom aprila doprinele ujednačenom nicanju prolećnih kultura, a da su padavine tokom jučerašnjeg dana i protekle noći, od 18 litara po kvadratu, doprinele povećanju rezervi vlage u površinskom sloju zemljišta.Ove padavine su naročito dobrodošle za strna žita koja ulaze u period klasanja, kada su potrebe za vlagom najveće , rekao je Varga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track