Arapi kupuju Galeniku?
Foto: Kurir Štampano

Zainteresovani za srpsku farmaceutsku industriju

Arapi kupuju Galeniku?

InfoBiz -
Investicije Osim kompanije za proizvodnju lekova, privrednici iz UAE ulagali bi i u poljoprivredu, turizam i nove tehnologije

BEOGRAD - Stiže kupac.Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovana je za „Galeniku“ i o tome bi moglo da se razgovara prilikom skorašnje posete firmi iz ove države, izjavio je Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije.Interesantno tržišteOn je najavio da su privrednici iz Emirata zainteresovani da ulažu u Srbiju, pre svega u poljoprivredu, turizam, farmaciju, nove tehnologije - IT sektor. Tokom nedavne posete delegacije PKS ovoj državi, dogovoreno je da velika privredna delegacija iz UAE dođe u Srbije 19. maja, poseti Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, a za 21. maj zakazani su direktni razgovori.

Doneo dobre vesti... Željko Sertić
Doneo dobre vesti... Željko Sertić

- Najavljen je dolazak više od 35 kompanija, a među njima i one koja je zainteresovana da posluje s „Galenikom“ - naglasio je Sertić.Rajko Unčanin, predsednik Skupštine akcionara „Galenike“, potvrdio je da postoji interesovanje kompanije iz UAE, ali nije mogao da otkrije detalje. „Galenika“ je, kako ističe, u prva tri meseca ostvarila dobit, što je dokaz da to nije loša fabrika, nego da je loše vođena.- Naš prvi cilj je da fabrika ozdravi jer ćemo je tad bolje i prodati. Dobrodošao je svako ko je ozbiljan i želi da ulaže i razvija. Hoćemo partnera koji će ulagati u nove tehnologije. Pretpostavljam da kompanija iz UAE ima nameru da se razvija u Evropi, ali moramo da vidimo kakvi su im planovi - navodi Unčanin.Odlagan tenderTender za „Galeniku“ objavljen je decembra 2012. i četiri puta je odlagan jer se pregovaralo sa zainteresovanom farmaceutskom kompanijom iz Kanade. Ova firma je posle šest meseci odustala od kupovine.Inače, UAE poslednjih godina investirali su više od 750 milijardi evra na različite destinacije u svetu, pa je dobro za Srbiju što se našla na listi potencijalnih zemalja za njihovo ulaganje. Prvi projekat s firmom iz UAE je „Er Srbija“, a najavljen je i „Beograd na vodi“.

PlasmanŠANSA ZA VOĆARE I KONDITOREDelegacija PKS tokom posete UAE razgovarala je i sa Saifeom T. Rupavalom, generalnim direktorom vodećeg lanca hipermarketa u regionu „Lulu“, o mogućnostima saradnje sa srpskim dobavljačima. Emiratski hipermarket zainteresovan je za plasman svežeg, sušenog voća i konditorskih proizvoda iz Srbije. Predstavnici tog hipermarketa, koji inače ima više od 110 prodajnih objekata i oko 600.000 kupaca dnevno, posetiće Srbiju u okviru delegacije UAE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track