Antić: Sastanak o srpskim prugama u junu
Foto: Zorana Jevtić

Posle posete Pekingu

Antić: Sastanak o srpskim prugama u junu

InfoBiz -
Srpska strana je u ovom projektu daleko ispred Mađarske, jer poseduje studiju izvodljivosti za jedan deo pruge

BEOGRAD - Ministar Aleksandar Antić rekao je za da će sledeći sastanak radne grupe za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd - Budimpešta biti održan u junu.

Nije do kraja determinisano, dodao je, razgovara li se o modernizaciji postojećeg putnog pravca, koji bi bio prilagođen brzinama do 160 ili 200 kilometara na sat za putnički, odnosno do 120 kilometara na čas za terentni saobraćaj ili će se, kako je rekao, možda u budućnosti razgovarati i o prugama za vozove velikih brzina. Očekujem da ćemo te odgovore imati vrlo brzo, dodao je Antić.

Srpska strana je u ovom projektu daleko ispred Mađarske, jer poseduje studiju izvodljivosti za jedan deo pruge, tvrdi Antić. Na pitanje o perspektivama Srbije kao tranzitne zemlje za robu koja se iz grčke luke Pirej prevozi ka centralnoj Evropi, Antić je rekao da je potrebno da Srbija, kao država, napravi tehničko-tehnološki iskorak i pruge dovede na nivo koji zahteva 21. vek.

"Činjenica da su naši kineski prijatelji ušli u luku Pirej dodatna je šansa i motiv za sve nas, da bržim korakom dovedemo pruge u red, i da ne dozvolimo da nas teretni saobraćaj zaobiđe"“, istakao je Antić.

Ministar je u Pekingu boravio prethodna dva dana, gde je učestvovao na Trećem sastanku nacionalnih koordinatora zemalja centralne i istočne Evrope za saradnju sa Kinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja