PRIVREDNA KOMORA: Slovenci, ulažite u Srbiju
Foto: Kurir

Srpsko-slovenački poslovni forum

PRIVREDNA KOMORA: Slovenci, ulažite u Srbiju

InfoBiz -
Obim razmene roba i usluga na kraju 2013. godine između dve zemlje, premašio je milijardu dolara, što je 4,4 odsto više nego u 2012. godini

BEOGRAD - Slovenačke investicije u Srbiju dostigle su 1,4 milijarde evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, i pozvao slovenačke kompanije da nastave da ulažu u Srbiji, posebno da bi iskoristile Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Ruskom Federacijom.

Otvarajući Srpsko-slovenački poslovni forum u PKS, kome prisustvuju i predsednik Slovenije Borut Pahor, potpredsednik vlade Srbije Rasim Ljajić i veliki broj srpskih i slovenačkih privrednika, Sertić je ukazao da nivo ekonomske saradnje Srbije i Slovenije stalno raste i da je Slovenija među prvih 10 zemalja u ekonomskoj saradnji sa Srbijom.

Obim razmene roba i usluga na kraju 2013. godine između dve zemlje, premašio je milijardu dolara, što je 4,4 odsto više nego u 2012. godini, naveo je Sertić i dodao da je izvoz Srbije u Sloveniji lane porastao za oko 13 odsto, a uvoz za 2,4 odsto.

Povoljna tendencija robne razmene se nastavlja i u ovoj godini i za prva tri meseca 2014. Srbija je imala minimalan deficit u robnoj razmeni sa Slovenijom od oko 700.000 dolara.

On je ukazao da je najbolja saradnja izmeju dve zemlje u metalskoj industriji, poljoprivredno prehrambrenoj i farmaceutskoj, a da postoji potencijal za dalji razvoj u oblasti saobraćaja, građevinarstva, poljoprivrede IT sektora i turizma.

Sertić je naveo da srpske investicije u Sloveniji iznose 108 miliona evra, a da su slovenačke kompanije u Srbiji realizovale 16 investicionih projekata, i zaposlile novih 4.000 radnika, kao i da je od ukupno prisutnih 1.500 slovenačkih kompanija, u Srbiji aktivno njih 500, koje ukupno zapošljavaju oko 35.000 ljudi.

Sertić je ukazao da je za Srbiju izuzetno značajno slovenačko iskustvo koje je ta zemlja stekla prilikom pridruživanja EU, što kako je rekao, "za nas može da bude zlata vredno, kako bi brže i efikasnije završili pregovore o pristupanju EU".

Tokom dana u PKS će se, na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu, odvijati i direktni poslovni razgovori privrednika dve zemlje.Pahor: Za Srbiju važno da nastavi ekonomske reformePredsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je za Srbiju veoma važno da nastavi ekonomske reforme, kao i proces pridruživanja EU kako bi, kada uđe u Uniju, bila sposobna da se takmiči sa najboljim zemljama."Kada smo mi ulazili u EU, mnoge stvari smo radili na brzinu i napravljeno je dosta grešaka", rekao je Pahor.

On je naglasio da bi Srbija prilikom usklađivanja zakonske regulative sa Evropskom unijom trebalo da pronađe način da se ta zakonska rešenja zaista mogu primeniti, i da joj se ne desi kao Sloveniji da mnoge zakone harmonizuje pod presijom, a da sada mora da ispravlja štetu koja je načinjenja.

Pahor je podsetio da su nedavni izbori za evropske institucije, na kojima su pobedile političke partije koje se ne zalažu za brzo proširenje EU, pokazali da će proces proširenja Unije biti u velikoj meri usporen.

On je, takođe, podsetio da će u Sloveniji uskoro najverovatnije biti raspisani parlamentarni izbori, ali da će nova vlada u punom kapacitetu početi da radi na jesen.

To znači, kako je pojasnio, da će i dogovorena ekonomska saradnja biti nastavljena u istom poslovnom ambijentu.

On je podsetio da je ovo prva zvanična poseta predsenika Slovenije Srbiji posle četvrt veka, i izrazio uvrenje da će dobri politički odnosi imati povoljne efekte i na privrednu saradnju.Rast izvoza u Sloveniju 20 odstoSrbija je u prvom tromesečju ove godine imala rast izvoza u Sloveniju za 20 odsto i naša zemlja i dalje želi da povećava obim izoza u tu zemlju, kao i da uveća asortiman srpskih proizvoda na slovenačkom tržištu, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je poručio da Srbija želi da se, osim povećanja izvoza, uvećaju i slovenačke investicije u Srbiji, istakavši da je do sada u našoj zemlji registrovano1.500 slovenačkih kompanija, što je, kako je rekao najbolja preporuka i za ostala preduzeća iz te zemlje da ulažu u Srbiju.

Ljajić je naveo da danas Srbija ima pokrivenost uvoza izvozom sa Slovenijom od 99,3 odsto, što je, kako je istakao, pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

On je dodao da Srbija radi na izmeni poslovnog ambijenta i da je u toku donošenje niza važnih zakona koji će omogućiti još bolju privrednu klimu i veća strana ulaganja.

Ljajić je naglasio da je Srbija zainteresovana za zajednički nastup srpskih i slovenačkih kompanija na trećim tržištima, podsetivši da je memorandum o takvoj saradnji potpisan krajem prošle godine, jer su i Srbija i Slovenija mala tržišta koja treba da se udruže da bi bile konkurentne.

Srbija je, kako je rekao Ljajić, zainteresovana i za logističku pomoć Slovenije u korišćenju evropskih fondova imajući u vidu da Slovenija u toj oblasti ima značajna iskustva.

Ljajić je ocenio da je politička i pravna saradnja između dve zemlje odlična, i bez otvorenih pitanja što je dobar preduslov za jačanje privredne saradnje.

On je podsetio da je prošle godine održana zajednička sednica dve vlade i najavio da će takva sednica bti održana i ove godine u Ljubljani.

Ljajić je najavio i da će 19. i 20. juna u Slovenij biti održan mešoviti srpsko-slovenački komitet i da su već definisane oblasti u kojima treba poboljšati saradnju, a to su poljoprivreda, zaštita životne sredine, saobraćaj, IKT sektor i oblast sanacije elementarnih nepogoda.

"Učinićemo sve što možemo da poboljšamo ekonomsku saradnju između dve prijateljske zemlje", rekao je Ljajić i podsetio da do sada imamo potpisanih 17 bilateralnih sporazuma među kojima i sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji, podsticaju investiranja i socijalnom osiguranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track