Kirbi: Nezaposlenost je veliki problem u Srbiji
Foto: Tanjug

U poseti Leskovcu

Kirbi: Nezaposlenost je veliki problem u Srbiji

InfoBiz -
Diplomata SAD otkrio da je leskovačko Zdravlje nastalo iste godine i meseca kada je on rođen i da će zajedno proslaviti 60. rođendan

LESKOVAC - Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je danas u Leskovcu da on i njegove kolege ambasadori razgovaraju o tome kako pomoći Srbiji i kako da kompanije koje već postoje, poput Aktavisa, prošire proizvodnju i omoguće otvaranje novih radnih mesta.

Kirbi je istakao da je nezaposlenost veliki problem u Srbiji i da su investicije, poput ove u Aktavisu, jedno od rešenja.On je naveo da fabrika koja proizvodi lekove, poput leskovačkog "Zdravlja", koje je danas posetio, treba da dobije priliku da snabdeva širi sloj stanovništva, a stanovništvu treba obezbediti da može da koristi lekove.

"Ovo je primer kompanije koja je bila stara, a onda je pretvorena u modernu fabriku koja ispunjava svetske standarde u proizvodnji lekova i izvozi na tržište EU i Rusije", rekao je Kirbi.Prema njegovim rečima, svaka kompanija teži da se širi i da prodaje više svojih proizvoda, a poenta je da se omogući da zdravstveni sistem Srbije saradjuje sa ovom fabrikom i da na taj način omogući da se građani bolje leče.

Kirbi je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima kompanije u Leskovcu otkrio da je "Zdravlje" nastalo iste godine i meseca kada je on rođen i da će zajedno proslaviti 60. rođendan. Direktor leskovačke fabrike Bojan Jović je rekao da "Zdravlje" trenutno ima 392 zaposlena, među njima i 16 novozaposlenih radnika.

POKLON SAD: Otvoren Centar za dnevni boravak starih

Niš je danas dobio Centar za dnevni boravak starih i dementnih osoba, a zvaničnom otvaranju prisustvovao je ambasador SAD Majkl Kirbi.

Centar je izgrađen u sastavu postojećeg Gerontološkog centra sredstvima koje je obezbedila Evropska komanda oružanih snaga SAD-a (EUCOM) i to u ukupnom iznosu od 350.000 dolara. Radovi na izgradnji centra su počeli oktobra prošle godine, a nadgledala ih je inženjerija američke vojske.

Cilj Centra je da zadovolji potrebe starijih gradana i njihovih porodica krozi dnevnu negu starih osoba koje pate od mentalnog ili fizičkog invaliditeta. "Ove osobe, koja inače žive sa svojim porodicama, će moći da provode vreme tokom dana u Centru za dnevni boravak, dok će srodnici koji o njima brinu moći da obavljaju neke druge poslove", rekao je na svečanom otvaranju centra Majkl Kirbi, ambasador SAD u Srbiji. On je naglasio da je ovo primer dobre saradnje vlada SAD, komande kopnene vojske i lokalne vlasti u Nišu.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je uz zahvalnost za američku pomoć istakao da je u ovaj projekat grad uložio još 80.000dinara, za komunalno uređenje objekta. "Želeli smo da vratimo starosti dostojanstvo i da našim starim sugrađanima damo poštovanje koje im pripada, a da njihovi staraoci istovremeno dobiju malo vremena za sebe i svoje obaveze" rekao je Perišić.

"Centar za dnevni smeštaj starih u Nišu je prva ustanova ove vrste u centralnoj Srbiji i ima kapacitete da primi 25 osoba. Stara lica sa invaliditetom spadaju u najugroženije građane i ovim projektom će im se značajno poboljšati kvalitet života", izjavila je Mirjana Stamenković direktorka Gerontološkog centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track