MIRIS NOVCA: Amerikanci će u Boru iskopavati zlato!

Investicija od pet milijardi dolara?

MIRIS NOVCA: Amerikanci će u Boru iskopavati zlato!

InfoBiz -
Dr Dejan Koželj, direktor "Friporta“ u Srbiji, ranije je najavio da je moguće da ta kompanija, pod uslovom "da budući rezultati geoloških istraživanja u okolini Bora potvrde prethodna saznanja, u otvaranje novog rudnika bakra i zlata, na ovom prostoru, investira i do - pet milijardi dolara“

BOR - Američka rudarska korporacija Friport Mekmoran, jedna od najmoćnijih na svetu, zaposliće najmanje 1.000 radnika u rudniku, koji planiraju da otvore kod Bora.

"U razgovoru sa predstavnicima "Friporta“, oni su nas obavestili da će, naredne godine, započeti sa izgradnjom niskopa, što predstavlja pripremu za otvaranje rudnika", kazao je Živorad Petrović, predsednik opštine Bor.

"Predstavnici američke kompanije su nas obavestili da će, ukoliko budući rezultati istraživanja budu dobri, kao i prethodni, i dođe do otvaranja rudnika, tu biti uposleno najmanje 1.000 ljudi".

Petrović ističe da je prisustvo "Friporta“ u Boru od izuzetnog značaja za tu opštinu, ali i za ceo region, i najavio je punu podršku lokalne samouprave aktivnostima američke korporacije.

"Jedan rudar u rudniku, koji radi profitabilno, kreira još četiri do pet radnih mesta u sporednim i pratećim delatnostima", nadovezuje se Dušan Marković, predsednik SO Bor.

To, praktično, znači da bismo, ukoliko do otvaranja rudnika dođe, u potpunosti rešili problem nezaposlenosti u Boru, jer bi tu posao dobilo i do 6.000 radnika, koliko ih je, trenutno, i registrovano na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Podsetimo, dr Dejan Koželj, direktor "Friporta“ u Srbiji, ranije je najavio da je moguće da ta kompanija, pod uslovom "da budući rezultati geoloških istraživanja u okolini Bora potvrde prethodna saznanja, u otvaranje novog rudnika bakra i zlata, na ovom prostoru, investira i do - pet milijardi dolara“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track