BITKA ZA CENU: Malinari traže 2,2 evra po kilogramu
Foto: Kurir Štampano

Nesuglasice sa hladnjačarima u vezi sa otkupom na početku berbe

BITKA ZA CENU: Malinari traže 2,2 evra po kilogramu

InfoBiz -
Proizvođači nezadovoljni računicom profesora Mihaila Nikolića, po kojoj proizvodnja kilograma sveže maline košta 69 evrocenti

UŽICE - Kao i svake godine - ponovo natezanje oko otkupne cene.Poslovno udruženje hladnjačara Srbije saopštilo je da, prema računici koju je uradio profesor dr Mihailo Nikolić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, troškovi proizvodnje sveže maline u Srbiji iznose 79,5 dinara, ili 0,69 evra po kilogramu!Navedeno je i da je 2013. godine sveža malina proizvođačima plaćena po kilogramu 200 dinara, ili 1,75 evra, te da je „razlika između cene proizvodnje i otkupne cene koja se ostvaruje u poslednjih nekoliko godina veliki motiv da oni koji imaju maline prošire zasade, a da se drugi opredele za ovu proizvodnju“.Drugačija kalkulacijaOvo je u neku ruku i odgovor malinarima koji su na početku berbe zatražili otkupnu cenu ovogodišnjeg roda od 2,2 evra po kilogramu.- Naša kalkulacija je sasvim drugačija od one koju je uradio profesor Nikolić i ona kaže da nas kilogram maline do ulaza u hladnjaču, ovde u Arilju, košta 1,08 evra. U Ivanjici, recimo, cena proizvodnje je 1,20 evra, u Bajinoj Bašti 1,17, i u proseku to je 1,15 evra. To je skoro 40 centi više nego što je izračunao profesor Nikolić. Cena s kojom je on izašao u najmanju ruku je nekorektna - kaže Dragan Bogdanović, predsednik udruženja proizvođača maline „Vilamet“ iz Arilja.Ostaju pri svom zahtevuOn ističe da hladnjačari ovih dana nude otkupnu cenu od 150 dinara za kilogram, odnosno 157 dinara u hladnjačama, i da će proizvođači ostati pri zahtevu da bude 2,2 evra.

Dobra 2013. godinaOD IZVOZA 146,5 MILIONA EVRAPrema podacima Poslovnog udruženja hladnjačara, Srbija je u sezoni otkupa 2013. izvezla 61.200 tona maline, u vrednosti od 146,5 miliona evra. Prosečna prodajno-izvozna cena prošle godine je bila 2,39 evra za kilogram. Međutim, prema rečima savetnika predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislava Stankovića, Srbija bi od izvoza malina mogla da zaradi 400-500 miliona dolara, i to ukoliko bi osavremenila proizvodnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja