Ljajić: Još jedna firma pod nadzorom zbog izvoza mesa Rusiji
Foto: Zorana Jevtić

Sumnje na bakteriološki nalaz

Ljajić: Još jedna firma pod nadzorom zbog izvoza mesa Rusiji

InfoBiz -
Mi smo jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso na rusko tržište. Ko tu šansu dovodi u pitanje, zaslužuje najoštriju osudu, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da istraga oko spornog izvoza mesa u Rusiju još nije okončana i da je pod posebnim nadzorom još jedna firma zbog sumnje na bakteriološki nalaz isporuke.

Ljajić je rekao da je veterinarska inspekcija odradila svoj deo posla, a da su u istragu uključeni nadležni finansijski- poreski organi koji treba da utvrde da li je bilo reeksporta.

"Greška je napravljena, a da li je to bilo namerno ili nenamerno to je irelevantno za rusku stranu. Naša je stvar da ispitamo šta se zaista dogodilo i ukoliko je bila namera, slede krivične sankcije i krivični postupak", rekao je Ljajić.

On je dodao da je još jedna firma pod nadzorom, jer se sumnja na bakteriološki nalaz isporuke za Rusiju i da će narednih deset isporuka te firme biti pod posebniom režimom ruskih organa. Ministar kaže da je ovim poslata loša poruka, kao i da Srbija mora da zadrži izvoz na rusko tržište, jer je to velika šansa za srpsku mesnu industriju.

"Mi smo jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso na rusko tržište. Ko tu šansu dovodi u pitanje, zaslužuje najoštriju osudu", poručio je Ljajić.

On je dodao i da će ruski inspektori doći da rade obuku srpske službe, jer se standardi oko uvoza mesa u Rusiju stalno menjaju i srpski izvoznici treba da im se prilagođavaju.

Upitan dokle se stiglo sa prodajom Telekoma, Ljajić je odgovorio da nema nikakvih novina, da ima zainteresovanih kompanija, ali daleko od toga da postoji ozbiljan kupac. Telekomu je, kako kaže, potrebna privatizacija ili strateški partner, jer ne može da izdrži konkurenciju dva operatera koji imaju više sredstava da ulažu u razvoj.

"Međutim sa privatizacijom ne treba žuriti i tender se mora dobro pripremiti, jer bi još jedan neuspešan tender oborio cenu Telekoma", zaključio je ministar Ljajić.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track