Čepurin: Izgradnja Južnog toka u Srbiji u skladu sa planom
Foto: Beta

Ambasador Rusije

Čepurin: Izgradnja Južnog toka u Srbiji u skladu sa planom

InfoBiz -
Srpska strana je potvrdila spremnost da realizuje projekat prema planovima, rekao je ruski ambasador i dodao da će početak građevinskih radova biti u skladu sa rezultatima tendera, koji će se saznati u skorije vreme

MOSKVA - Izgradnja i puštanje u rad dela Južnog toka na teritoriji Srbije ide u skladu sa planom, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Čepurin.

Odgovarajući na pitanje o ishodu tendera za projektovanje gasovoda u Srbiji, on je istakao da sve ide u skladu sa planom i da nema nikakvih prepreka sa srpske strane. Čepurin je podsetio da je 20. juna u Moskvi održan sastanak ministra energetike Aleksandra Novaka s ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem.

"Srpska strana je potvrdila spremnost da realizuje projekat prema planovima", rekao je ruski ambasador i dodao da će početak građevinskih radova biti u skladu sa rezultatima tendera, koji će se saznati u skorije vreme.

Što se tiče zajedničkih projekata, Čepurin je naglasio da je "jedan od glavnih zadataka Srbije - privlačenje stranih investicija".

"Međutim, pristupanje zemlje Evropskoj uniji neće rešiti osnovne probleme", smatra on. Za deceniju i po kretanja Srbije ka EU realizovana su dva velika investiciona projekta - fabrika automobila italijanskog Fijata u Kragujevcu i ruski Gasprom njeft u Novom Sadu.

"O efikasnosti ruskog projekta govori to što 14 odsto budžeta Srbije čini plaćanje rusko-srpske kompanije NIS", ukazao je ruski diplomata."To je više od jedne milijarde evra, i to je korisno i za Srbiju i za Rusiju", dodao je. Prema Čepurinu, saradnja Rusije i Srbije treba da bude na osnovu uzajamne koristi i za to postoje sve mogućnosti.

Energično napreduje rekonstrukcija srpske železničke infrastrukture pomoću ruskog kredita (od 800 miliona dolara).

Radovi su počeli 25. marta i neki se obavljaju i pre predviđenog roka. U Srbiju je 7. maja stigao prvi kompleks od 29 jedinica najnovije građevinske tehnike iz Rusije. Do kraja godine stići će još oko 70 takvih mašina, ukazao je ambasador.

Nakon što je 23. maja primljena molba srpske strane za pomoć za popravku pruge Beograd-Bar, oštećene u poplavama, ruski stručnjaci su do 30. maja raščistili niz deonica i napravili plan obnove, podsetio je diplomata.Ruska strana je pokazala spremnost da promeni rokove za realizaciju ugovora sa 2015. na 2014. godinu.

Izražena je namera da u najskorije vreme počne remont delova pruge Beograd-Bar oštećenih u poplavama, u dužini 200 kilometara, rekao je Čepurin Itar tasu.

"Srbija pokazala da je pravi prijatelj Rusije"

Ulazak Srbije u Evropsku uniju neće uticati na prijateljske odnose te zemlje sa Rusijom, izjavio je Čepurin.

"Beograd ne vidi protivrečnost između svojih napora za ulaskom u EU i željom da razvija tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom", kazao je Čepurin, dodajući da su "Srbi kategorički protiv teze "ili-ili", i da je to ispravno".

Po rečima Čepurina, termin "okrenutost politike Srbije prema Briselu teško da je korektan".

"Srbija već drugu deceniju bez obzira na smenu rukovodstva kao svoj spoljnopolitički prioritet opredeljuje ulazak u EU. Beograd sada vodi pregovore i računa da će ući u EU 2020. Ali, on istovremeno naglašava želju, a sada naglašava još jače, da želi da očuva i razvija dobre odnose sa svojim istorijskim drugom, bratskom Rusijom", kazao je on.

Po njegovim rečima, danas je teza "nikada protiv Rusije" neverovatno popularna u srpskom društvu. "Za razliku od niza svojih suseda u regionu, Srbija je jasno kazala da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji. To su rekli i srpski lideri - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Srbija je u teškom trenutku pokazala da je pravi prijatelj Rusije. Ona pri tom odbija da igra protiv svojih ekonomskih intersa", rekao je Čepurin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track