SKANDAL: Svaki Srbin poklonio po 50.000 dinara Rusima!
Foto: Reuters

Rusi, ako ste nam braća, ne pljačkajte nas

SKANDAL: Svaki Srbin poklonio po 50.000 dinara Rusima!

InfoBiz -
AFERA RUDNA RENTA: Bolje da smo "Gasprom njeftu" poklonili ceo NIS, a da smo im eksplotacionu taksu podigli sa tri na 22 odsto, kolika je u Rusiji, ocenjuju stručnjaci

BEOGRAD - Zahvaljujući tome što ruski energetski gigant ima povlastice prilikom eksploatacije nafte u našoj zemlji, svaki građanin Srbije oštećen je za 415 evra. Time što je Rusima omogućeno da naknadu za eksploataciju nafte plaćaju samo tri odsto, što je sedmostruko manje nego u Rusiji, za 16 godina izgubili smo neverovatne tri milijarde evra. Povećanje naknadeDakle, poklonili smo im 15 mostova Zemun-Borča, tri hiljade škola, još više vrtića, a svaki građanin odrekao se po jednog letovanja, desetak računa za „Infostan“, pola godišnje školarine na fakultetu... A da ne pričamo da bi ta svota bila tri puta veća od budžetskog deficita!I upravo zato bi Srbija trebalo da insistira na promeni privilegovane visine rudne rente od tri odsto koja je međudržavnim sporazumom s Rusijom iz 2008. godine data kompaniji „Gasprom njeft“, na čemu se godišnje gubi 40 miliona evra, smatraju poznavaoci energetskih prilika u Srbiji. Energetski stručnjaci ne vide nijedan razlog zašto rudna renta u Srbiji, koja trenutno iznosi sedam odsto, ne bi bila 22 procenta, kao u Rusiji, pa čak i više, jer su uslovi eksploatacije nafte u Srbiji povoljniji.Bar upola ceneStručnjaci su izračunali da bi Srbija, kad bi naplaćivala rudnu rentu 22 odsto, do 2023. godine na poslu sa „Gasprom njeftom“ inkasirala tri milijarde evra. To znači da je svaki građanin Srbije oštećen za 415 evra.- To su ogromne pare za Srbiju. „Gasprom njeft“ ostvaruje profit jer NIS ima minimalne troškove pri eksploataciji nafte. Veća je šteta za Srbiju što je dala nisku rudnu rentu „Gasprom njeftu“ nego da smo poklonili NIS. Bolje bi bilo da smo im NIS poklonili, a da rudna renta bude makar kakva je u Rusiji. To bi nam se više isplatilo. Cena od 400 miliona evra je samo 10 odsto onoga koliko je vredeo NIS - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i poznavalac prilika na energetskom tržištu, i dodaje da bi rudnu rentu u Srbiji trebalo povećati makar upola one koja važi u Rusiji.On dodaje da NIS nema gubitke kao pre privatizacije zbog male rudne rente i visokih cena naftnih derivata, a ne zbog velikog izvoza.PovlašćeniPrivilegovan položaj „Gasprom njefta“, kome je Srbija omogućila da umesto zakonom propisane rudne rente od sedam odsto plaća svega tri procenta, omogućuje NIS da prodaje finalne proizvode ispod tržišne cene kako bi počistio konkurenciju, što će imati dalekosežne posledice, tvrde poznavaoci situacije.- Prednost koju je NIS dobio ne bi smeo da zloupotrebljava za eliminaciju konkurencije niskim cenama. To bi država trebalo strogo da kontroliše, ali ni komisija za zaštitu konkurencije ni komisija za kontrolu državne pomoći nisu nijednom reagovale zbog ponašanja NIS - rekli su nam u jednom naftaškom udruženju.

Rusi insistiraju na dugu za gas UZELI MILIJARDE, A TRAŽE MILIONEIako na poslovima sa „Gasprom njeftom“ Srbija gubi 40 miliona evra svakog meseca, on se ne libi da insistira na izmirenju 360 miliona evra, koliko toj ruskoj kompaniji duguje „Srbijagas“. Ekonomista Milan Kovačević smatra da je visina rudne rente odavno trebalo da bude povećana, kao i da Srbija, da je po realnoj ceni prodala NIS, Rusima više ništa ne bi dugovala.- Zemlja koja ima malo sopstvenih izvora nafte i gasa oporezovala je tako malo njihovu eksploataciju. Rudnu rentu treba povećati dva ili tri puta i to je odavno trebalo uraditi. Normalno bi bilo da je dogovoren reciprocitet, pa da rudna renta bude kako u Rusiji, tako i u Srbiji.Mi gubimo pre svega zato što smo uz NIS „Gasprom njeftu“ dali svu eksploataciju nafte i gasa i zato treba pozvati na odgovornost one koji sklapaju loše ugovore. Da su Rusi platili realnu cenu NIS, mi bismo već otplatili taj dug. Oni su na kupovini NIS zaradili više nego što im mi dugujemo - kaže Kovačević i dodaje da je Srbija Rusiji mnogo toga poklonila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track