Nafta pala ispod 104 dolara za barel
Foto: Reuters

Njujorška berza

Nafta pala ispod 104 dolara za barel

InfoBiz -
Nafta je 20. juna dostigla rekordnu cenu za deset meseci, od 107,26 dolara za barel, i to zbog strahovanja od vojne akcije islamskih ekstremista u Iraku

NJUJORK - Cena sirove nafte u ponedeljak je na berzi u Njujorku opala ispod 104 dolara jer se očekuje rast ponude.U elektronskom trgovanju na njujorškoj berzi, cena sirove nafte za isporuku u avgustu opala je u ponedeljak ujutro za 25 centi, na 103,81 dolara za barel.

Cena je u petak bila 104,06 dolara za barel.

Međutim, na londonskoj berzi ICE, sirova nafta tipa brent koja je međunarodni reper za cene tog energenta, u ponedeljak je poskupela za dva centa, na 110,66 dolara za barel.

Nafta je 20. juna dostigla rekordnu cenu za deset meseci, od 107,26 dolara za barel, i to zbog strahovanja od vojne akcije islamskih ekstremista u Iraku. Ali, cena od tada opada jer se pokazalo da se neće prekinuti izvoz nafte iz Iraka koji je drugi po veličini proizvođač organizacije OPEK.Sada se očekuje i da sporazum vlade Libije s pobunjenicima omogući otvaranje dva terminala za izvoz nafte, kapaciteta 500.000 barela dnevno. Libija sada dnevno proizvodi 350.000 barela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track