BOSONOGI: Srbi i Crnogorci najlošije obuveni
Foto: Thinkstock

Pokazatelj lošeg standarda

BOSONOGI: Srbi i Crnogorci najlošije obuveni

InfoBiz -
U Srbiji obuća čak i jeftinija nego u većini zemalja, ali su naša primanja za 50 odsto niža od evropskog proseka, pa možemo da priuštimo upola manje od komšija sa Zapada

BEOGRAD - Od svih Evropljana građanima Srbije i Crne Gore najteže je da kupe obuću i odeću, iako se to na centralnim ulicama većih gradova u našoj zemlji možda i ne bi moglo zaključiti na prvi pogled. Ipak, istraživanje Eurostata je pokazalo da je Srbima, posle Crnogoraca, potrebno najviše procenata porodičnih primanja da bi kupili isti broj pari obuće kao i ostali Evropljani.Statistika pokazuje da su cipele, patike i čizme u Srbiji jeftiniji nego u 18 zemalja EU, ali i skuplji u odnosu na 18 drugih zemalja Evrope. Zaključak je da smo jeftiniji za 0,9 odsto u odnosu na evropski prosek cena obuće, ali su nam zato prihodi upola manji od proseka u EU. Prazni džepoviNišta bolja slika nije ni u Crnoj Gori, čijim je građanima potrebno najviše para za obuću u odnosu na zaradu - potrošnja domaćinstava iznosi 50,5 odsto nivoa potrošnje u EU - 28, dok je cena obuće 105,8 odsto tog prosečnog nivoa. To znači da je porodici u Crnoj Gori potrebno 109,5 odsto više novca kako bi se nosila kao i prosečna evropska porodica.Malčice bolje je u Srbiji, gde je sa 48,2 odsto prosečne evropske potrošnje, i sa 99,1 odsto prosečne cene obuće potrebno je izdvojiti 105,6 odsto više novca nego što čini prosečna porodica u EU.Plagijati kao originaliPredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ističe da su cene obuće i odeće neuporedivo skuplje u Srbiji nego u Evropi.- Brendrane cipele u Evropi možete da kupite za 50 odsto jeftinije nego u Srbiji. Još veći problem su plagijati iz Kine koji su preplavili Srbiju, pa i u brendiranim prodavnicama možete da kupite plagijat koji platite kao original. To se najbolje vidi po tome što kupite patike, a one vam puknu za dva dana - kaže Papović i dodaje da su sniženja i do 70 odsto u radnjama varka jer je i ta cena daleko ispod realne.

NorveškaNAJSKUPLJE SE NOSEIako je obuća najskuplja na Islandu, u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj i Švajcarskoj, žitelji ovih zemalja zbog velikog porodičnog budžeta mogu najviše i da kupe.

Turska i BugarskaNAJJEFTINIJI U EVROPIPostoji i opcija da skoknemo do Turske, u kojoj je obuća najjeftinija u Evropi, čak su 32,8 odsto niže cene od prosečnih u EU, ili u susednu Bugarsku, gde su cene 25 odsto niže od onih u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track