Rusi opsedaju Srbiju zbog jeftinih banja i velnesa
Foto: Think

Naša zemlja sve atraktivnija destinacija za strance

Rusi opsedaju Srbiju zbog jeftinih banja i velnesa

InfoBiz -
Za pet meseci ove godine broj noćenja Baćuška povećan za trećinu, a prihodi od turizma u dolarima za 11 odsto

BEOGRAD - Srbija je za turiste iz Rusije svake godine sve atraktivnija turistička destinacija, što pokazuju podaci o povećanju broja noćenja koja ostvaruju, ali i dolarskih prihoda od poseta stranaca našoj zemlji. Tako je za prvih pet meseci ove godine u Srbiji zanoćilo 55.504 Rusa, ili 31,6 odsto više nego u istom periodu lane. Za to vreme i ukupan prihod od turizma u američkim dolarima veći je za 11 odsto, što je 376 miliona dolara.Dok zadovoljno broje zelembaće, sagovornici Kurira otkrivaju da je porast broja ruskih turista povezan s boljom promocijom Srbije u bratskoj zemlji, ali i zato što im je naša zemlja jeftinija, ne samo kao turistička destinacija već i u smislu poslovnih i zdravstvenih usluga.

Plamenac: U Srbiji je spavalo 728.775 stranaca, što je šest odsto više nego lani
Plamenac: U Srbiji je spavalo 728.775 stranaca, što je šest odsto više nego lani

Najviše noćili u SrbijiPredsednica Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac ističe da je u Srbiji od januara do kraja maja boravilo 16.214 Rusa i da su ostvarili mnogo više noćenja u Srbiji nego u susednim zemljama.- U tom periodu u Srbiju je došlo ukupno 338.079 turista, što je 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Što se tiče noćenja, u Srbiji je spavalo 728.775 stranih turista, što je šest odsto više nego u istom periodu 2013. Priliv od inostranog turizma u tom periodu iznosio je 376 miliona dolara, što je 11 odsto više nego prošle godine u isto vreme - kaže Plamenac i dodaje da je porast broja ruskih turista povezan s većom promocijom Srbije u toj zemlji.- Imamo četiri leta dnevno iz Moskve do Beograda, a učestvujemo i na prolećnom i na jesenjem sajmu turizma na tom tržištu. Većem broju turista doprinela je i sve veća zainteresovanost naše privrede da nas prati na tim sajmovima. Na njima učestvuju predstavnici agencija, među kojima i sedam-osam ruskih agencija koje u programu imaju Srbiju. Prate nas banje i hoteli i sve je to rezultiralo povećanim brojem turista. Značajno je i to što Rusima nisu potrebne vize i što smo mi za njih povoljni u finansijskom smislu - objašnjava Plamenac.

Novaković: Rusi posećuju banje, kako iz zdravstvenih razloga tako i zbog uživanja
Novaković: Rusi posećuju banje, kako iz zdravstvenih razloga tako i zbog uživanja

Povećani kapacitetiZoran Novaković iz Udruženju za ugostiteljstvo i turizam u Privrednoj komori Srbije ističe da je porast stranih turista ove godine samo nastavak prošlogodišnjeg rasta.- Porast broja ruskih turista najviše je izražen u njihovim dolascima i noćenjima u banjskim mestima, kako iz zdravstvenih razloga tako i zbog uživanja u spa-centrima i velnes centrima. Naša turistička ponuda je bolja, turistički kapaciteti modernizovani i povećani. Od 2001. godine u Beogradu je utrostručen broj hotela i sad ih ima više od 70. Prošle godine Srbiju je posetilo više od dva miliona turista, od čega je oko 1,2 miliona domaćih i oko 900.000 stranih - kaže Novaković i naglašava da ih je najviše stiglo iz BiH, Slovenije, Nemačke, Italije i Austrije. Rusi su ove godine u većem broju posećivali i druge zemlje u regionu, posebno Crnu Goru i Sloveniju, ali su ipak najveće povećanje poseta ostvarili u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track