ŠANSA: Srbija dobila veće kvote za izvoz šarana, vina i šećera u EU!
Foto: Fonet Nenad Djordjevic

Nova pravila uvedena u spoljnu trgovinu

ŠANSA: Srbija dobila veće kvote za izvoz šarana, vina i šećera u EU!

InfoBiz -
Dodatna liberalizacija trgovine sa Evropom više koristi Srbiji nego Hrvatskoj, ako je uporedimo sa sporazumom CEFTA, smatra Željko Sertić, predsednik PKS

BEOGRAD - Srbija od petka u Evropsku uniju bez carina može da izvozi više šarana, prerađevina od ribe, vino i šećer. To je posledica stupanja na snagu Protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Protokol je Srbija potpisala sa EU zbog ulaska Hrvatske u ovu zajednicu, i na taj način su povlastice u trgovini između naše zemlje i nove evropske članice, koje su dogovorene prema sporazumu CEFTA, prenesene na sporazum koji Srbija ima sa Evropskom unijom.Kvote i strancimaOsim Srbije, i EU je dobila kvote za izvoz u Srbiju, i to svinja, klaničnih proizvoda, mlečnih proizvoda, povrća, žitarica, ulja, šećera, soka, alkohola, šarana, duvana i cigareta. Ove kvote biće dostupne svim državama članicama EU, ne samo Hrvatskoj, i čine, kako objašnjavaju u PKS, tek 2,4 odsto srpskog uvoza iz ove države, što je jasan pokazatelj da ova liberalizacija neće imati veliki negativan efekat na domaću privredu.- Prilagođavanje SSP ne predstavlja veliki korak u dodatnoj liberalizaciji sa EU i postavlja sistem koji je više u korist Srbije u odnosu na Hrvatsku, ako ga poredimo sa sporazumom CEFTA - smatra Željko Sertić, predsednik PKS.Sertić podseća da su Srbija i EU ugovorile prilagođavanje SSP povodom ulaska Hrvatske u EU, tako da obe države očuvaju povlastice koje su imale u sporazumu CEFTA. Međutim, to se ne odnosi na sve povlastice, već samo na one koje su dve strane i koristile.Zahtevno tržišteSSP predviđa režim slobodne trgovine u kojoj određene grupe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostaju zaštićene.Sava Jojić, vlasnik „Mačkovog podruma“, pozdravlja vest o povećanju kvota.- Svakako da je dobro, bolje je kada kod EU imate veće povoljnosti prilikom izvoza, ne samo za vina nego i za šećer i drugu robu, jer je to zahtevno tržište s jakom konkurencijom.Ovo je prilika da se poveća izvoz kvalitetnog vina, koje je sada manje zastupljeno - objasnio je on za Kurir. Jojić kaže da i da država treba da se potrudi da sredi svoju administraciju, koja se prema izvoznicima vina ponaša kao da „izvoze atomske bombe“.

ZadimiloDUVANSKE MUKENajviše pažnje tokom pregovora o Protokolu izazvala je kvota za uvoz duvana iz Hrvatske. Hrvati su hteli da sačuvaju niže carine iz sporazuma CEFTA i izvoz vredan 50 miliona evra, što nije odgovaralo domaćoj duvanskoj industriji. Prema Protokolu, u Srbiju će EU izvoziti 1.600 tona cigareta po carinskoj stopi od 15 odsto, iako je taksa za uvoz ove robe iz Evrope 53,6 odsto. Kvota odgovara dosadašnjem izvozu Hrvatske, ali sada mogu da je iskoriste sve firme iz EU.

ČINJENICEEU glavni partner- Više od polovine ukupne razmene sa inostranstvom Srbija obavlja sa zemljama EU - u 2013. udeo ovih zemalja u ukupnoj razmeni bio je 62,2 odsto- Najviše izvozimo u Italiju, Nemačku, BiH, Rusiju i Rumuniju- Najviše uvozimo iz Nemačke, Italije, Rusije, Kine i Mađarske- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan je 29. aprila 2008, a primenjuje se od 1. septembra 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track