RUPA BEZ DNA: Manjak 20 milijardi, a plata 126.000 dinara!
Foto: Fonet

Godinu dana poslovanja „EPS snabdevanja“

RUPA BEZ DNA: Manjak 20 milijardi, a plata 126.000 dinara!

InfoBiz -
Firma koju je EPS osnovao kako bi unapredila prodaju i naplatu struje uspela je do prvog rođendana da napravi astronomski gubitak iako je procenat naplate struje solidnih 89 odsto

BEOGRAD - Zaposleni u državnoj firmi „EPS Snabdevanje“ napravili su prošle godine, za šest meseci, manjak od 1,7 milijardi dinara, a do jula ove godine čak 20 milijardi, i za to su nagrađeni prosečnom platom od 126.000 dinara, kojom ne mogu da se pohvale ni najuspešnije privatne kompanije u Srbiji.Verovatno u svetu i ne postoji firma koja ima toliki manjak, a ogromne plate. Reč je o ćerki firmi „Elektroprivrede Srbije“, osnovanoj 1. jula prošle godine, i to sa ciljem da se odvoje delatnosti snabdevanja i distribucije u okviru ove državne firme. Njen posao je prodaja i naplata struje kad i druge kompanije mogu da prodaju struju u Srbiji.Kao da rade za NASAZa samo šest meseci manjak je, prema podacima iz finansijskog izveštaja, bio 1,7 milijardi dinara. A za godinu dana dostigao je 20 milijardi. To su zapravo nenaplaćena potraživanja. Poređenja radi, do osnivanja „EPS Snabdevanja“, na čijem je čelu sada Željko Marković, ukupna potraživanja za više od dve decenije bila su 85 milijardi. Procenat naplate računa za struju „EPS Snabdevanja“ je 89 odsto.- U isto vreme državni novac troši se nemilice. Kupljeno je osam kragujevačkih „fijata 500L“, iako EPS ima više od 800 automobila. Nabavljeno je i 65 najmodernijih, android mobilnih telefona, što znači da je skoro svaki od ukupno 69 radnika dobio takav telefon - kaže sagovornik Kurira iz EPS.A plata? Prosečna zarada u 2013. godini bila je 126.000 dinara, navodi u svom izveštaju Fiskalni savet.Najveće plate u EPS- Prosečna neto zarada na nivou cele firme u 2012. bila je oko 73.000 dinara, a u 2013. porasla je na gotovo 80.000. U sistemu EPS najviša neto prosečna zarada u 2013. od oko 126.000 dinara isplaćena je u „EPS Snabdevanju“, a najniža od oko 73.000 dinara u „Elektrosrbiji“. Iako su i u drugim analiziranim zemljama u elektroenergetskim sistemima plate po pravilu osetno veće od prosečnih, nigde nismo uočili da su plate skoro dvostruko više - što je slučaj u Srbiji - navode u Fiskalnom savetu. „EPS Snabdevanje“ sad ima 69 zaposlenih, a do kraja godine, kako su potvrdili u EPS, imaće 150.

Novac se trošio i na kupovinu osam kragujevačkih „fijata 500L“, iako EPS ima više od 800 automobila
Novac se trošio i na kupovinu osam kragujevačkih „fijata 500L“, iako EPS ima više od 800 automobila

„Elektroprivreda Srbije“DOBRO SU POSLOVALIU EPS nisu odgovorili zašto su plate u „EPS Snabdevanju“ toliko visoke, ali kažu da je planom poslovanja bio predviđen gubitak od oko pet milijardi dinara, a 1,5 milijardi je bolje od očekivanog. Povodom duga od 20 milijardi odgovaraju da u samom startu, dok se ne uspostavi pun kapacitet rada i mera na poboljšanju naplate, uvek postoji inicijalni rast duga, ali zaustavljen je trend rasta.- Ova dugovanja neće ostati nenaplaćena i zato je „EPS Snabdevanje“ preduzelo sve mere - navode u EPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track