KLUPKO SE ODMOTAVA: Bivši direktor Aerodroma bio savetnik za fri-šopove
Foto: Arhiva

Novi detalji afere o kojoj odgovorni ćute

KLUPKO SE ODMOTAVA: Bivši direktor Aerodroma bio savetnik za fri-šopove

InfoBiz -
Nebojša Nedeljković nedavno radio za švajcarsku kompaniju „Dufri internešenel“, sa kojom je 2006. godine potpisao ugovor za višemilionski posao

BEOGRAD - Bivši direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Nebojša Nedeljković radio je za švajcarsku kompaniju „Dufri internešenel“, koja je na aerodromu dobila višemilionski posao baš kada je Nedeljković bio na čelu tog državnog preduzeća, saznaje Kurir.Naime, upravo on je 2006. potpisao ugovor kojim se firmi „Dufri“ daju u desetogodišnji zakup svi maloprodajni objekti na aerodromu. Ubrzo nakon sklapanja tog posla, Nedeljković je smenjen sa funkcije direktora beogradske vazdušne luke, ali ga je švajcarska kompanija nedavno angažovala kao konsultanta, i to za pitanja u vezi sa novim Zakonom o radu, ukazuje izvor našeg lista.Sumnjivo savetovanje- Za „Dufri“ su zajedno radili Nedeljković i bivši direktor pravnih poslova Aerodroma, koji je spremao ugovor sa „Dufrijem“. Zvanično su nas savetovali o Zakonu o radu, organizaciji, sistematizaciji... Do saradnje je došlo na inicijativu dva bivša funkcionera Aerodroma - kaže sagovornik Kurira iz „Dufrija“, koji je želeo da ostane anoniman.Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbija“, objašnjava da je Nedeljkovićev potez sporan ako je loš ugovor koji je kao direktor Aerodroma potpisao sa stranom firmom. U suprotnom, savetovanjem „Dufrija“ nije prekršio propise.- Da bi se zaposlio kod privatnika u periodu od dve godine posle odlaska iz državnog sektora, funkcioner mora da dobije saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije. Duža zabrana zapošljavanja kod konkurencije postoji u privatnim firmama, ne verujem da tako nešto predviđaju interni propisi Aerodroma - rekao je on za Kurir.Naš list nije uspeo da sazna zašto su vlasnici „fri-šopova“ angažovali baš Nedeljkovića za savetnika o radnom zakonodavstvu. On je prvo 2004. dobio otkaz u „Jat ervejzu“ zbog „povrede i zanemarivanja radnih obaveza, i to neprofesionalnim korišćenjem interneta i posećivanjem sajtova sporne sadržine“. Ubrzo nakon toga je kao kadar G17 plus postavljen za direktora Aerodroma, ali je sa te pozicije smenjen u novembru 2007, da bi „vaskrsao“ na mestu direktora „Skijališta Srbije“. Tu se zadržao godinu dana, kada je opet smenjen.Dve otpremnine od državeMediji su pisali da je posle odlaska iz Aerodroma dobio otpremninu od 1,6 miliona, a „Skijališta“ su ga „častila“ po istom osnovu sa 2,1 milion.Kurir je prethodnih dana objavio da je zbog pogrešnog obračuna zakupa beogradski aerodrom u poslu sa „Dufrijem“ oštećen za oko milion evra, a pisali smo i da državna firma nije proveravala da li je strani partner ispunio ugovor i uložio 6,6 miliona evra, već im je poverovala na reč. Menadžment Aerodroma se ni nakon pet dana nije oglasio povodom ove „fri-šop“ afere.

NedeljkovićPOTVRDIO, PA SE PREDOMISLIONebojša Nedeljković je u izjavi našem listu potvrdio da je „veoma kratko vreme“ ove godine savetovao „Dufri“, ali ne smatra da je reč o sukobu interesa i tvrdi da je ugovor sa švajcarskom firmom dobar za Aerodrom. Desetak minuta posle završetka razgovora, on je pozvao Kurir i rekao da ne želi da se išta što je rekao objavljuje jer mu ugrožavamo privatnost.- Ja sam privatno lice i nemate prava ovo da radite - odgovorio je on.

Pet dan bez odgovora na pitanja1.Koliki iznos ugovorenih investicija je „Dufri“ realizovao od potpisivanja ugovora o zakupu do sada?2.U šta su ta sredstva uložena?3.Ima li Aerodrom izveštaj nezavisnog revizora o usaglašenosti ulaganja „Dufrija“ sa uslovima iz ugovora o zakupu?4.Zašto iznos MGN naknade od dva evra nije usklađivan sa godišnjom inflacijom u Nemačkoj?5.Koliko je beogradski aerodrom oštećen zbog tog propusta?6.Ko je za takav propust odgovoran?7.Šta će menadžment Aerodroma preduzeti da napravljene gubitke nadomesti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track