JUŽNI TOK: Srbija odlaže izgradnju gasovoda do marta 2015?
Foto: Fonet

Projekat zaustavljen u Bugarskoj, kod nas na čekanju

JUŽNI TOK: Srbija odlaže izgradnju gasovoda do marta 2015?

InfoBiz -
Bez bugarskog cevovoda srpski je neupotrebljiv. Ako situacija ostane ovakva, realizacija investicije neće početi pre marta naredne godine, otkriva izvor Kurira iz Vlade

BEOGRAD - Zbog obustave svih radova na projektu Južni tok u Bugarskoj, gde je čvorište ovog gasovoda, i Srbija će, po svemu sudeći, morati da zamrzne svoje aktivnosti na ovom projektu barem do marta 2015. godine, ocena je sagovornika Kurira iz Vlade Srbije. Povodom jučerašnje naredbe bugarskog ministarstva privrede i energetike tamošnjoj energetskoj kompaniji da obustavi sve radove na Južnom toku dok se taj projekat ne usaglasi sa zahtevima Evropske komisije, naš izvor upozorava da nema smisla graditi gasovod u Srbiji dok ne saznamo da li će i kada stići do nas.Politički cevovod- Srbija je definisala da će do kraja godine početi radovi na Južnom toku. Međutim, celokupna situacija se komplikuje jer ovaj projekat postaje politički, a ne ekonomski, pa verujem da će u znatnoj meri zavisiti od rešavanja ukrajinske krize. Ako situacija ostane ovakva, sumnjam da izgradnja ove investicije može početi ove godine, čak ni pre marta naredne godine - ocenjuje naš sagovornik. On dodaje da će u svakom slučaju Srbija morati da pričeka sa investicijom dok se Bugarska, Evropska unija i Moskva ne dogovore o ruskom gasovodu.- Bez bugarskog cevovoda srpski je neupotrebljiv - zaključuje naš sagovornik.Ministar energetike Aleksandar Antić nije želeo da komentariše kako se veto na izgradnju gasovoda u Bugarskoj može odraziti na realizaciju tog projekta u Srbiji, a odgovor na isto pitanje nismo dobili ni od Dušana Bajatovića, koji je kao direktor kompanije „Južni tok Srbija“ početkom prošlog meseca potpisao Ugovor o izgradnji deonice magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju s firmom „Centar gas“ iz Rusije.Bajatović je, međutim, pre nedelju dana tvrdio da, uprkos zamrzavanju radova u Bugarskoj, kod nas sve ide po planu i da će se do kraja 2014. u našoj zemlji položiti prvih 30 kilometara cevovoda, ali da će biti i malih izmena trase u Vojvodini, jer će gasovod umesto u Italiju ići na Baumgarten u Austriji.- Uskoro završavamo eksproprijaciju za treću deonicu trase gasovoda i čekamo dobijanje građevinskih dozvola za početak radova na izgradnji - istakao je on i ocenio da ne postoji nijedan razlog da se Južni tok kao energetski objekat ne izgradi u Srbiji, kao ni i u drugim zemljama kroz koje treba da prođe.Nema rizika za nasO rizicima izgradnje gasovoda kroz Srbiju u više navrata je govorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da smo dobili možda najbolje uslove ugovora o izgradnji Južnog toka, kao i da je ruska strana preuzela kompletan rizik.- Ono što građani Srbije treba da znaju jeste da ne snosimo nikakav rizik. Mi dajemo 19 miliona evra, Rusi 2,1 milijardu. I da izgradimo sve i da neko ne dozvoli da gasovod radi, ne snosimo nikakvu štetu jer ćemo mnogo više zaraditi na građevinskim radovima - rekao je on nakon potpisivanja ugovora o izgradnji gasovoda kroz našu zemlju.

Žuti kartonEVROPSKA KOMISIJA TRAŽILA OBUSTAVU I U SRBIJIEvropska komisija prošlog meseca je preporučila Srbiji da obustavi izgradnju Južnog toka dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU. Iz tog tela su poručili da se ne protive gasovodu kao takvom, već načinu na koji se taj projekat sprovodi, jer „nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije“. EK je podsetila da je Srbija kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice obavezna da primeni sve relevantne zakone EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track