RASPRODAJA: Ni Gorenje više nije slovenačko
Foto: Fonet

Drže ga stranci

RASPRODAJA: Ni Gorenje više nije slovenačko

InfoBiz -
U velenjskoj kompaniji koja duže od pola veka proizvodi kućne aparate pojedinačno najveće udele iza imaju Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i japanski Panasonik

LJUBLJANA - Posle Merkatora, Fruktala i Droge Kolinske i poslednji slovenački socijalistički div, Gorenje, više nije slovenački.

Nakon uspešno preživljene tranzicije, i tri dokapitalizacije, iskazane kroz ukupnu vrednost od 36,6 miliona evra i realizovane u poslednjih godinu i po, sada 51,9 odsto vlasničkog udela u Gorenju drže stranci.

U velenjskoj kompaniji koja duže od pola veka proizvodi kućne aparate pojedinačno najveće udele iza kojih stoji inostrani kapital imaju Međunarodna finansijska korporacija (IFC) s 11,8 odsto te japanska grupacija Panasonik s 9,5 odsto, koja je u Gorenje pred kraj 2012. investirala 10 miliona evra.

Premda su Uprava i Nadzorni odbor kompanije u avgustu 2013. Skupštini deoničara izneli projekciju kako nameravaju dokapitalizacijom u tri kruga temeljni kapital povećati sa 66 na 129 miliona evra, to nije realizovano. Naime, u izveštaju o poslovanju za prvih šest meseci ove godine objavljen je podatak da osnovni kapital iznosi 101,9 miliona evra.

Gorenje je u pola godine ostvarilo prihod u visini 601 milion evra, što je naspram učinka za isto razdoblje 2013. rast od 1,8 odsto. EBITDA je skočila znatno više, čak 17,2 odsto, na 43,1 milion evra, dok je neto dobit iznosila 3,1 milion evra. S obzirom na to da je lani na polugodištu Gorenje iskazalo gubitak od 7,8 miliona evra, ova je godina zasad donela pozitivnije trendove.

Slovenci su godinama odolevali izazovima privatizacije na internacionalnom nivou zadržavajući pod državnim ’starateljstvom’ najveće kompanije ili u portfeljima lokalnih tajkuna uprkos njihovom posrnulom poslovanju. List piše da je najbolja ilustracija opiranja dolasku novih vlasnika višegodišnja ’saga’ vezana uz Merkator koji postaje deo Agrokora.

U međuvremenu je iz lepeze nekadašnjih privrednih uzdanica srpski Nektar preuzeo Fruktal, hrvatska Atlantik grupa Drogu Kolinska. Evropska komisija ovih dana insistira na stečaju Elana zbog nezakonitih subvencija, a novog premijera Miru Cerara čeka paket 15 firmi u većinskom vlasništvu države čiju su privatizaciju kratko zakočili nedavni vanredni parlamentarni izbori.(Poslovni dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track