BAHATOST NA AERODROMU: Namestili posao težak 37 miliona, kažnjeni ukorom
Foto: Arhiva

Direktori oštetili firmu, nema odgovornih

BAHATOST NA AERODROMU: Namestili posao težak 37 miliona, kažnjeni ukorom

InfoBiz -
Bez tendera i ugovora uprava „Nikole Tesle“ 2009. dodelila posao špedicije privatniku. Dogovor 2013. poništen zbog kršenja zakona, a umešani i dalje rade, bez ikakvih sankcija

BEOGRAD - Aerodrom „Nikola Tesla“ bez tendera i ugovora isplatio je privatnoj firmi na ime špediterskih usluga 37 miliona dinara, a direktore koji su za to odgovorni kaznio je samo upozorenjem, saznaje Kurir. Otkaz nije dobio ni Predrag Babić, direktor Sektora tehničkog održavanja, iako je priznao da je odobravao isplate, kršeći tako Zakon o javnim nabavkama.IgnorisanjeNeverovatno je i da niko od nadležnih u ovoj državnoj firmi nije primetio da se preduzeću „Pro tim“ godinama, tačnije od 2009. do 2013, bez ugovora isplaćuje naknada za špediterske usluge. „Pro tim“ je prethodno imao ugovor s Aerodromom „Nikola Tesla“, ali je on istekao u novembru 2009, kad je trebalo da se raspiše tender za novog špeditera, ali to nije urađeno. Umesto toga samo je produžena saradnja mimo zakona.- Privatna firma obavljala je nabavke iz uvoza za potrebe Aerodroma, pa je tako obavila špediciju za šest avio-mostova iz Kine, ali i za višegodišnju kupovinu kerozina. Sve je otkriveno sasvim slučajno, kad je proveravana nabavka kerozina - navodi sagovornik Kurira s aerodroma.FaktureAerodrom je početkom ove godine osnovao komisiju za utvrđivanje povrede radne obaveze kako bi ispitali ceo slučaj angažovanja „Pro tima“. Komisija je utvrdila da su tri rukovodioca prekršila Zakon o javnim nabavkama.- Utvrđeno je da je tokom 2009. i 2010. većinu faktura overavala Milica Marjanović, rukovodilac Sektora za logistiku, a odobravao za plaćanje Predrag Babić. Utvrđeno je i da je u 2011, 2012. i 2013. fakture overavala Alisa Žuvela, šef Službe za logistiku, a odobravao opet Babić - navodi se u izveštaju te komisije. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da rukovodioci državne firme dobiju strože kazne. Komisija u izveštaju navodi da su tri zaposlena povredila radnu obavezu i predložila je generalnom direktoru da im se izrekne upozorenje.- Babić je ipak nešto kasnije smenjen, ali teško da je to neka kazna. Sad je rukovodilac u Sektoru investicija, plata mu je manja desetak hiljada, te iznosi oko 150.000. I dalje koristi službeni automobil „opel astru“ - navodi naš sagovornik.

AerodromBEZ KOMENTARAAerodrom „Nikola Tesla“ nije odgovorio na pitanja Kurira o saradnji s firmom „Pro tim“. Međutim, u ovom privatnom preduzeću kažu za Kurir da „nije tačno“ da su na ime špediterskih usluga zaradili 37 miliona dinara.- Od 2009. do kraja 2013. Aerodrom nam je uplatio 180 miliona dinara, ali više od 95 odsto tog novca je uplaćeno drugima na ime carine, PDV, prevoza, osiguranja, skladištenja - kažu u „Pro timu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track