Petrović: Srbija idealna za konkurenciju
Foto: Kurir

Petrović: Srbija idealna za konkurenciju

InfoBiz -
Dobijanje statusa kandidata za pristupanje Evropskoj uniji je potpuno stabilizovalo poziciju Srbije kao zemlje u koju je dobro ulagati novac, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine
BEOGRAD - Srbija je idealna zemlja da u njoj u punoj meri zaživi konkurencija, a država će u potpunosti podržati uspostavljanje pravog konkurentskog odnosa na tržištu, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.
"Dobijanje statusa kandidata za pristupanje Evropskoj uniji je potpuno stabilizovalo poziciju Srbije kao zemlje u koju je dobro ulagati novac", istakao je ministar Petrović.
Petrović je kazao da je potpuno siguran da se nemački diskontni lanac "Lidl" dosta rukovodio tom činjenicom prilikom donošenja odluke da otvori svoj prvi objekat u Srbiji, u Zrenjaninu.
Ministar je naglasio da je veoma dobro da će u Srbiji biti tako veliki trgovinski lanac, i kazao kako da veruje da je dolazak u Zrenjanin samo početak, a da će "Lidl", poznat po niskim cenama prehrambenih proizvoda, napraviti veći broj maloprodajnih objekata u Srbiji.
"To će svakako doprineti da konkurencija bude veća i da za nas, kao potrošače, prilike budu bolje... Mislim da u Srbiji niko nema razloga da se plaši od povećane konkurencije kada je hrana u pitanju, mi smo veliki proizvođač hrane već sada i izvoznici svih vitalnih životnih namirnica", kazao je ministar.
Petrović je poručio da "država ne da neće činiti bilo šta da bi smanjila ili onemogućila konkurenciju na tržištu, već naprotiv".
To će biti dobro i za domaću industriju "koja će tek kada bude imala pravu konkurenciju, pokazati koliko je moćna," zaključio je ministar .
"Snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama u potpunosti je stabilno, a cene su se, bez obzira, na dosta ozbiljne promene koje su se dešavale, pre svega sa kursom dinara, zadržale na ravnotežnoj tački uspostavljenoj početkom ove godine", dodao je Petrović.
On je naglasio da ne očekuje destabilizaciju bilo koje vrste na tržištu u narednom periodu, dodajući da se ispostavilo da je ograničavanje maloprodajnih marži na 10 odsto za brašno,ulje, šećer, meso i mleko, "mera koja je dala pun rezultat."
"Pronašli smo jedan od uzroka koji su dovodili do česte destabilizacije“", rekao je Petrović.
Ministar je podsetio kako je uredba o ograničavanju marži doneta pred kraj 2011, te da smo na polovini zakonskog roka koji je ostavljen da bi ovakva vrsta mere bila na snazi.
"Kada se bude približio istek šest meseci, moći će da se napravi potpuna analiza i donese odluka šta da se čini, mi ćemo imati inicijativu prema trgovcima, i velikim i malim, mislim da ćemo imati različite predloge o tome kako bismo jedno stanje stvari koje je uspostavljeno ovom uredbom mogli da pretočimo u nešto što bi imalo karakter određene vrste pravila ponašanja", kazao je Petrović.
Ministar je nagovestio i mogućnost donošenja druge vrste dokumenta koji je predviđen i Zakonom o trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track