Orbović: Sindikatima neprihvatljiv minimalac veći za 6 odsto
Foto: Beta

Može li da se preživi

Orbović: Sindikatima neprihvatljiv minimalac veći za 6 odsto

InfoBiz -
Istakao da Vlada Srbije treba da usvoji predlog sindikata koji traže povećanje minimalca sa sadašnjih 115 na 137,9 dinara

BEOGRAD - Za sindikate je neprihvatljivo povećanje cene minimalne zarade za šest odsto, koliko najavljuju predstavnici Vlade Srbije, izjavio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

"Neslaganja oko povećanja minimalne cene rada posledica su nepromišljenog donošenja Zakona o radu. Sindikati su bili protiv tog zakona i načina na koji je usvojen, ali on je u primeni i predviđa parametre na osnovu kojih se dolazi do minimalne cene rada od 137,9 dinara po satu. Onaj ko je pisao Zakon o radu, to je morao da ima u vidu", rekao je Orbović.

On je istakao da Vlada Srbije, ako poštuje zakon, treba da usvoji predlog sindikata koji traže povećanje "minimalca" sa sadašnjih 115 na 137,9 dinara.

"U suprotnom, vlada treba da ponudi obrazloženje zbog čega zakon ne može da se poštuje", kazao je Orbović.On je dodao da je loše stanje u privredi argument vlade i poslodavaca o nemogućnosti povećanja minimalne zarade, ali da se ne razmišlja o tome da li jedan građanin može da preživi s trenutnom minimalnom zaradom.

Prema njegovim rečima, na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u nedelju, 14. septembra, nije dogovorena minimalne zarade, a Vlada Srbije nije izašla s konkretnim predlogom.

Krajnji rok za izjašnjavanje vlade o minimalnoj zaradi istekao je juče, 15. septembra.

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je juče da bi minimalna cena rada mogla biti povećana za šest ili sedam odsto, ali ne za 20 osto, kako to traže sindikati.

Na pitanje kako će sindikati odgovoriti ako najave Vujovića budu predočene kao zvaničan stav vlade, Orbović je rekao da će tek nakon zvanične odluke sindikati izneti svoj stav i najaviti dalje korake.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track