Čak 20 firmi hoće RTB Bor
Foto: Nebojša Mandić

Stranci zainteresovani za rudnike

Čak 20 firmi hoće RTB Bor

InfoBiz -
Varijante Ponude se odnose na kupovinu manjinskog paketa, strateško partnerstvo, ali i koncesije za neke delove kombinata

BEOGRAD - Iako je veliki gubitaš, za Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ postoji veliko interesovanje investitora, pa je tako pismo o namerama za neki od oblika privatizacije dostavilo čak 20 kompanija, saznaje Kurir. Ponude se odnose na kupovinu manjinskog paketa, strateško partnerstvo, ali i koncesije za neke delove borskog kombinata.- Pokazano je veliko interesovanje za RTB „Bor“ i radi se uglavnom o stranim investitorima. U ovom slučaju ne radi se o klasičnim ponudama za privatizaciju, a razlog za to treba tražiti i u jasno izraženom stavu premijera Aleksandra Vučića da će država ostati ostati većinski vlasnik RTB „Bor“ - tvrdi izvor Kurira iz Agencije za privatizaciju.Naša saznanja pokušali smo i zvanično da proverimo u Ministarstvu privrede, međutim, ministar Željko Sertić nije želeo da potvrdi ili demantuje ova saznanja.- Ne mogu da govorim o konkretnom slučaju, ali znam da postoji veliko interesovanje za 502 kompanije koje su u restrukturiranju. Od toga nisu bili izuzeti ni najveći srpski gubitaši, pa su pisma o namerama stigla i za „Petrohemiju“, „Azotaru“, „Simpo“. Sve će se to razmatrati zajedno sa sindikatima i rukovodstvima, a prioritet će dobiti ona kompanija koja obezbedi dugoročni rad i isplate zarada. Naravno, biće i onih firmi koje će morati u stečaj - rekao je Sertić za Kurir.

Optimista... Željko Sertić
Optimista... Željko Sertić

Ambasador KirbiPONUDIO POMOĆDa podsetimo, na poziv Agencije za privatizaciju stigle su 1.732 ponude za 403 od ukupno 502 preduzeća u restrukturiranju, dok za 99 preduzeća nije bilo zainteresovanih. Ministar privrede Željko Sertić sastao se juče i sa američkim ambasadorom u Srbiji Majklom Kirbijem, koji je Vladi ponudio dalju pomoć i saradnju, kako u sanaciji štete od poplava, tako i sprovođenju ekonomskih reformi. Ministar Sertić je zahvalio Kirbiju i objasnio da Vlada Srbije čini odlučne i značajne korake ka ozdravljenju srpske ekonomije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track