POTPISAN MEMORANDUM: Virtemberg pomaže Srbiji da otvori nova radna mesta
Foto: Tanjug

Palata Srbija

POTPISAN MEMORANDUM: Virtemberg pomaže Srbiji da otvori nova radna mesta

InfoBiz -

BEOGRAD - Memorandum o unapređenju saradnje Srbije i nemačke pokrajine Baden Virtemberg potpisan je danas u Beogradu posle dvodvodnevnog rada zajedničke Komisije koja je razmatrala mogućnosti za bolju saradnju u oblasti turizma, IT industrije, energetike, vodoprivrede, životne sredine, policijske saradnje, prosvete i nauke, što treba da omogući otvaranje novuh radnih mesta.

U Palati Srbija Memorandum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar Badem Viretmberga za Veće saveznih pokrajina, evopske i međunarodne poslove Peter Fridrih koji je najavio da će pokrajina posebnu pomoć Srbiji pružiti u reformama pravosudnog ištema i uspostavljnaju pravne držve, razvoju malih i srednjih preduzeća, nauci i kulturi, što sve zajedno treba da dovede do otvaranja više radnih mesta.

Lajić je rekao da je Komisija radila kroz šest radnih grupa i zhavalio je nemačkoj pokrajini na pomoći u procesu evropskih integracija. Napomenuo je da je razmatrana pomoć u reformi javne uprave i jačanju kapciteta lokalne samouprave. On je posebno zahvalio na pomoći u energetnima i preventivnom delovanju prilikom poplava.

Komsija je razmatrala i pomoć Srbiji u priremi poglavlja 23 i 24. Ljajić je podsetio da je nemačka pokrajina finansirala projekat prečišćavanja vode u Staroj Pazovi sa 50.000 evra, dodajući da će Srbija moći da iskosristi još 39.000 iz IPA fondova.

Zajednička Komisija je donela i konkretan plan aktivnosti za 2015. godinu, koji predviđa kreiranje zajedničke turističke ponude u okviru Dunavske strategije, razmenu eksperata, studenata i započinjanje novih projekata.Ljajić je naveo da je prošle godine ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke iznosila tri milijarde evra, od čega je 318 miliona sa Baden Virtembergom, a naš izvoz u tu pokrajinu bio je 142 miliona.

Oko 100 kompanija iz pokrajine je prisutno u Srbiji, a ministar je izrazio očekivanje da će i druge njihove firme uzeti učešća u privatizaciji.

Fridrih je ocenio da se saradnja preko Komisije pokazala kao uspešna, dodajući da Baden Virtemberg, kao "najevropskija" nemačka pokrajina, pruža snažnu podršku Srbiji u evrointergacijama, kako u pregovorima tako i putem investicija, kako bi ona mogla da se uključi u tržište EU.

On je dodao da će pokrajina posebnu pomoć Srbiji pružiti u reformama pravosudnog ištema i uspostavljnaju pravne držve, razvoju malih i srednjih preduzeća, nauci i kulturi, što sve zajedno treba da dovede do otvaranja više radnih mesta.

Prema njegovim rečina, težište saradnje u budućnosti će biti na mladima, biće organizovano više susreta učenika i studenta iz dve zemlje.

Fridrih je istakao da je ta pokrajina veoma zainteresovanja za pomoć manjinama u Srbiji, posebno Romima, o čemu je na Komisiji bilo razgovarano uz visok stepen otvorenosti i najavio da će iduće godine, o tome biti organizovana konferencija u Ulmu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track