Bajatović: O Južnom toku odlučuju Rusija i EU, a ne SAD
Foto: Dragana Udovicic

Amerika traži da se odustane od gasovoda

Bajatović: O Južnom toku odlučuju Rusija i EU, a ne SAD

InfoBiz -
Uveren Gasovod će se graditi jer razlozi za njegovu izgradnju nadjačavaju pritiske onih koji ga osporavaju, poručio direktor „Srbijagasa“

BEOGRAD - Iako je Amerika glasno zatražila od EU da se „prekinu sklopljeni prljavi poslovi“ za Južni tok, sudbinu ovog gasovoda ipak neće određivati zvanični Vašington, već Moskva i Brisel, i to odmah nakon imenovanja novog šefa Evropske komisije, smatraju srpski zvaničnici.U međuvremenu, kako za Kurir tvrdi Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, Beograd ne zaustavlja pripreme za izgradnju ove velike investicije.Jasan pravac- Južni tok je geostrateški projekat, koji donosi novi kvalitet u energetskoj stabilnosti Evrope. To je direktan pristup novim količinama gasa koje su nužne Evropi, pre svega jugoistočnoj Evropi, a u njemu učestvuju nemačke, italijanske i francuske firme. Taj gasovod povećava evropsku ekonomsku konkurentnost. Prema tome, on će se graditi jer su interesi Evrope i Rusije jasni. Kako će se podeliti uticaj na političku i ekonomsku moć koju nosi sa sobom, kao i Severni tok, predmet je razgovora. Gas je ekološki energent, a oni koji kritikuju taj projekat ne nude jasne alternative. Jeste da postoji pritisak u vezi sa tim projektom, ali ekonomski interesi i razlozi za njegovu izgradnju nadjačavaju pritiske onih koji ga osporavaju. Što se tiče Srbije, pripreme teku u skladu sa rokovima i nije sporna njegova gradnja - rekao je Bajatović za Kurir.I potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da se Srbija drži plana, ali dodaje da mi ne odlučujemo o sudbini Južnog toka.Polemika- O tome će odlučivati Rusija i EU, i u zavisnosti od njihovog dogovora, zavisiće i sudbina naše deonice gasovoda. Ali o tome tek treba da se razgovara- rekla je Mihajlovićeva. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otputovaće danas u Moskvu ovim povodom. Inače, polemiku u Evropi izazvala je izjava Viktorije Nuland, pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu, koja je članicama EU, ali i kandidatima poručila da od njih traži da „prekinu prljave poslove koji povećavaju zavisnost tih zemalja od jednog izvora snabdevanja energijom“.

Ruski ministar za energetikuČEKAMO ŠEFA EVROPSKE KOMISIJERuski ministar za energetiku Aleksandar Novak kaže da Rusija očekuje da će izgradnja Južnog toka biti nastavljena kad bude bio imenovan novi šef Evropske komisije.- Potpisani međuvladini sporazumi su važeći i na snazi su. Niko nije otkazao sporazum i on se ne može jednostrano raskinuti - rekao je Novak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track