MINISTAR ENERGETIKE: Srbija će biti deo dogovora o Južnom toku
Foto: Zorana Jevtić

Antić o izgradnji gasovoda

MINISTAR ENERGETIKE: Srbija će biti deo dogovora o Južnom toku

InfoBiz -
Naš deo ugovora o izgradnji Južnog toka je bolji od mnogih, koje su sklopile države koje učestvuju u tom projektu, napomenuo je Antić, po povratku iz Moskve

BEOGRAD - Srbija će u svakom slučaju biti deo rešenja i dogovora koji je neophodno postići oko realizacije projekta gasovoda Južni tok, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Ostajemo na pozicijama na kojima smo bili, da je to energetski projekat u kome učestvuje šest država koje su i članice EU i Srbija će u svakom slučaju biti deo rešenja i dogovora koji je neophodno postići oko Južnog toka", rekao je Antić novinarima u Ministarstvu energetike.

Naš deo ugovora o izgradnji Južnog toka je bolji od mnogih, koje su sklopile države koje učestvuju u tom projektu, napomenuo je Antić, po povratku iz Moskve, gde se sastao sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom i gde je učestvovao u radu Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu i ekonomsku saradnju.

On je podsetio da je stav Evropske komisije da se taj projekat usaglasi sa evropskim direktivama. Antić je rekao da je u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije konstatovan napredak u oblasti energetike, ali da smo dobili i nekoliko stavki koje treba da izanaliziramo, a jedna od njih je i restrukturiranje Srbijagasa.

On je istakao da su sa Energetskom zajednicom već usaglašene polazne osnove za restrukturiranje tog preduzeća i da vrlo brzo očekuje da će Vlada Srbije usvojiti taj plan restrukturiranja Srbijagasa, koji je u skladu sa Drugim i Trećim energetsekim paketom Evrospke unije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da se u Izveštaju EK o napretku Srbije pominje i Južni tok, istakavši da sudbina tog projekta zavisi od dogovora EU i Rusije. Vučić je rekao da o Južnom toku u Izveštaju piše da je važno da Srbija svoju regulativu i svoje postupanje uskladi sa evropskim standardima i ponovio da "ništa nije do Srbije već od dogovora EU i Rusije."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track