MMF: Srbija do 2019. bolja od Slovenije i Hrvatske!
Foto: Tanjug

Najnovije prognoze svetskih bankara

MMF: Srbija do 2019. bolja od Slovenije i Hrvatske!

InfoBiz -
Naša zemlja bi u narednih pet godina trebalo da ostvari rast od 10 odsto BDP i da stoji bolje i od komšijskih zemalja članica EU

BEOGRAD - Srbija će 2019. godine imati 10 odsto veći BDP nego pre početka svetske krize i u pogledu rasta BDP biće bolja od Češke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Grčke, prognoza je Međunarodnog monetarnog fonda datog u bazi podataka Vorld ekonomik autluk za oktobar 2019.Iako ovo zvuči kao optimistička prognoza, ekonomista Miroslav Zdravković pojašnjava da i nemamo baš mnogo čemu da se radujemo i da ovakvi izveštaj MMF uvek sugerišu bolju budućnost. On veruje i da će korekcije ovih prognoza u nepovoljnijem smislu po nas biti već u aprilu 2015, a zbog fiskalnih mera konsolidacije koje uvodi naša vlada.Punoletstvo- U 2019. godini Srbija će biti u poslednjoj tinejdžerskoj godini, ali će ipak postati demokratski punoletna. U toj godini MMF procenjuje da će BDP Srbije biti za 62 odsto veći nego u 2000. Od 184 zemlje u bazi podataka MMF punoletni tinejdžer s Balkana biće na 129. mestu po ostvarenom rastu BDP i skoro sve zemlje u tranziciji iz istočne Evrope biće bolje rangirane, ali manji rast od Srbije imaće Češka, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Grčka - objašnjava Zdravković, urednik portala makroekonomija.org.S obzirom na to da je BDP Srbije i ove godine ispod onog koji je ostvaren 2008, poslednje godine pred svetsku krizu, optimistična je prognoza MMF da bi u narednih pet godina bruto društveni proizvod naše zemlje trebalo da raste do dva odsto godišnje. Najveći rast BDP očekuje se za SAD (24,7%), ali i za Kosovo i Metohiju, Tursku, Moldaviju, Poljsku, Albaniju i Makedoniju. Dok se pad BDP očekuje u Sloveniji (0,1%), Hrvatskoj (5,4%), a prognoze za Grčku, San Marino i Ekvatorijalnu Gvineju su još crnje.Korekcije- Sa ovim optimizmom Srbija je rangirana na 151. mestu od 184 zemlje sveta s očekivanim rastom od 10,7 odsto u odnosu na 2008. Znači, za šest godina krize imali smo pad od pola procenta, ali ćemo zato u narednih pet imati rast od 10,7 odsto. Tim pre što su ove lepe i snažne mere u pogledu fiskalne konsolidacije u suprotnosti s ekonomskim rastom. No, biće tu korekcija naniže već u aprilskoj bazi 2015 - zaključuje Zdravković.

Izvoz SrbijeBIĆEMO BOLJE POZICIONIRANI OD ZEMALJA KOJE UVOZE OD NAS?GIako nas, prema prognozi MMF, očekuje osetan rast BDP do 2019, i dalje smo pri dnu svetske liste, a naš rast može ugroziti i smanjenje izvoza u zemlje kojima MMF prognozira lošije privredne rezultate u narednih pet godina.- Niži rast od nas očekuje Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku, a ako njima dodamo Rusiju, Nemačku i Italiju, kao glavna izvozna tržišta, gde se očekuje još niži rast, onda se nalazimo u lokacijski veoma ozbiljnom problemu - ukazuje Zdravković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track