Antić: Isporuke smanjene, ali Srbija gasa ima dovoljno
Foto: Dado Đilas

O dugovima od sledeće nedelje

Antić: Isporuke smanjene, ali Srbija gasa ima dovoljno

InfoBiz -
Poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije smo dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a ostatak smo nadomestili iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor

BEOGRAD - Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je danas da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto, ali je naglasio da je energetski sitem Srbije stabilan i da imamo dovoljno gasa.

Antić je naveo da smo poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a da smo ostatak nadomestili iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

On je novinarima rekao da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je Gasprom Eksport smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, koji iznose 224 miliona dolara.

Najavio je i da će tokom sledeće nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova, a da će već sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne sporazum o regulisanju dugova za gas.

Do kraja godine, dodao je, Srbijagas će isplatiti 100 miliona dolara duga Gasprom Eksportu, a o ostatku plaćanja duga pregovaraće sa ruskim partnerima, pa se očekuje da će taj dogovor uskoro biti postignut.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track