NELOGIČNO: Nafta jeftinija za 30 odsto, gorivo ne menja cenu!
Foto: Shutterstock

Srpska posla: Čudan zakon domaćeg energetskog tržišta

NELOGIČNO: Nafta jeftinija za 30 odsto, gorivo ne menja cenu!

InfoBiz -
Crno zlato za četiri meseca palo na nivo iz oktobra 2010, a cene na pumpama iste

BEOGRAD - Cena sirove nafte u poslednja četiri meseca pala je na nivo iz oktobra 2010, a maloprodajne cene goriva u Srbiji i dalje su nepromenjene i u odnosu na pre četiri godine za 30 odsto više.Stručnjaci kažu da je potrebno neko vreme da se pojeftinjenje nafte odslika na pumpama, dok naftaši tvrde da je jačanje dolara „pojelo“ niže cene.

Svetski trendCena crnog zlata nastavlja vrtoglavo da gubi na vrednosti, barel nafte tipa „brent“ i „ural“ juče su vredeli 83 dolara, slično kao sredinom oktobra 2010. godine. Nafta gubi na ceni od sredine juna, kad je vredela 110 dolara za barel, ali u međuvremenu cenovnici domaćih prodavaca skoro da se nisu ni menjali.Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije, kaže za Kurir da je Srbija kao energetski zavisna zemlja direktno podložna promenama cena na berzi, ali i odnosu kursa dinara prema dolaru. To i kretanje cena u regionu određuju cene na pumpama.- Srpsko tržište je malo i globalna kretanja sporije se reflektuju na krajnju cenu. Po mojoj proceni, ali i na osnovu sličnih situacija u prethodnim godinama, potrebno je da u dužem periodu pad bude stalan da bi se to odrazilo i na maloprodajnom tržištu. Evropsko tržište odreagovalo je pre desetak dana, a ako na berzi i u narednih nekoliko dana ostane ovakva situacija, tada treba očekivati i pomeranje maloprodajnih cena naniže i kod nas. Koliko, videćemo - objašnjava Savić.Veletrgovci drže cenuMilan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, smatra da maloprodajne cene nisu niže jer nisu smanjene veleprodajne.- One se nisu menjale jer je, iako slobodan, uvoz ograničen strogim uslovima, pa samo nekoliko firmi može da ih ispuni. Veći uvoz bi napravio pritisak na domaće veleprodajne cene - uveren je on i dodaje da kurs dolara jeste bitan, ali da se preuveličava.

Putin-Vučić potvrđeno pisanje KuriraRUSIMA PLAĆAMO DUG ZA GAS U TRI RATESrbija će dug od 224 miliona dolara za neplaćeni gas isplatiti Rusima u tri rate, prvu od 100 miliona dolara do kraja godine, još toliku sumu do kraja 2015, a ostatak u narednoj godini, rezultat je dogovora koji su u telefonskom razgovoru postigli premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin. O ovakvom načinu razrešenja gasne krize Kurir je prvi pisao još pre nekoliko dana. Tada smo pomenuli da je, pored duga, glavni razlog smanjenja isporuke ruskog gasa Srbiji za 28 odsto pre svega političke prirode, budući da je ruska strana bila isprovocirana odlaganjem početka izgradnje Južnog toka, ali i otvaranjem pitanja poreskih beneficija i povlašćene stope rudne rente koju NIS koristi od privatizacije 2008.Naftaši nemuštiPRATE KRETANJA, AL‘ NE REAGUJUDomaći trgovci nerado objašnjavaju zašto ne smanjuju cene. U OMV kažu da se cene goriva formiraju u skladu s kretanjem raznih komponenti kao što su proizvođačka cena, kursne razlike, lokalna konkurencija, akcize, carine, porezi, transport...- Pažljivo pratimo kretanja svih parametara na tržištu i reagujemo u skladu s tim promenama - navode u austrijskoj firmi i dodaju da njihovi kupci mogu da uštede od dva do pet dinara po litru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track