NBS: Devizne rezerve na kraju oktobra 10,7 milijardi evra
Foto: Marina Lopičić

Manje nego prošlog meseca

NBS: Devizne rezerve na kraju oktobra 10,7 milijardi evra

InfoBiz -
Veći devizni priliv u oktobru bio je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju oktobra 2014. godine iznosile su 10 milijardi i 715 miliona evra, što je za oko 160 miliona evra manje nego na kraju septembra, saopštila je danas NBS. Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 313 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u oktobru bio je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra. Značajniji odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 96,1 milion evra, smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 39,6 miliona evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 30,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra su iznosile oko 7,9 milijardi evra. Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosila 544,4 miliona evra i bila je za 50,6 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

Za prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 4,7 milijardi evra. U oktobru dinar je nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 140 miliona evra, kako bi ublažila prekomerne kratkoročne promene deviznog kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track