NEMA BAHAĆENJA U GUBITAŠIMA: Javna preduzeća u minusu neće moći da isplaćuju velike plate!
Foto: Tanjug

Oštro od 1. januara

NEMA BAHAĆENJA U GUBITAŠIMA: Javna preduzeća u minusu neće moći da isplaćuju velike plate!

InfoBiz -
U budžetu će postojati neki rezervni nivo plata ali to nikako neće biti iznosi zarada koji danas primaju zaposleni u tim preduzećima

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da od 1. janura naredne godine javna preduzeća koja ostvaruju gubitke neće moći da isplaćuju plate.

Kako je objasnio, u budžetu će postojati neki rezervni nivo plata ali to nikako neće biti iznosi zarada koji danas primaju zaposleni u tim preduzećima.

"Javna preduzeća imaju plate koje su 20 do 30 odsto veće od prosečnih plata u javnom sektoru a veće su i od plata u privredi. Prema tome, ta anomalija da javna preduzeća prave gubitke a isplaćuju plate koje su znatno više od onih u celoj privredi biće eliminisana od 1. januara", izjavio je Vujović novinaraima nakon predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora. On je dodao da će sva javna preduzeća biti praćena vrlo detaljno i da vlada više neće dozvoliti da se dešavaju ovakve situacije.

Ukazao je da već godinama važi uputstvo koje zabranjuje svim javnim preduzećima da isplaćuju plate ako imaju neizmirene obaveze, ali da su javna preduzeća do sada nalazile načine da izbegnu ta ograničenja. Vujović je precizirao da će javna preduzeća imati "indikatore performansi bez kojih neće biti moguće deliti plate ako se ne ostvare rezultati".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track