DRSKO: Zbog jeftinije nafte odrali vozače za 50 miliona dolara?
Foto: Profimedia

Domaće naftne kompanije prkose razumu

DRSKO: Zbog jeftinije nafte odrali vozače za 50 miliona dolara?

InfoBiz -
Trgovci derivatima zaradili milione na tome što je „crno zlato“ za dva meseca pojeftinilo za 20 odsto, a maloprodajne cene nisu bitno menjane

BEOGRAD - Sirova nafta koju su potrošili građani Srbije kupujući gorivo u poslednja dva meseca koštala je oko 50 miliona dolara manje zbog pada cene od 20 odsto. Reč je o gruboj računici na osnovu prosečne mesečne potrošnje nafte u Srbiji od 1,7 miliona barela, i padu troškova naftaša za njenu nabavku u poslednja dva meseca. U isto vreme maloprodajne cene mahom su ostale iste ili su smanjene za najviše tri dinara, tako da litar benzina (BMB 95) košta oko 152 dinara, a evrodizela oko 155.Najveći prodavac goriva je NIS s tržišnim udelom od 42 odsto u veleprodaji, dok ostatak tržišta dele „Lukoil“, OMV, EKO, „IterMOL“, „Knez petrol“... Ipak, skoro svi oni odbijaju da prokomentarišu gde je nestala razlika između prodajne i nabavne cene. Jedan od naftaša koji je želeo da ostane anoniman kaže za Kurir da nema govora o milionskoj zaradi.- Cene derivata nisu pale kao i nafte, 20 odsto, već manje. Na to treba dodati i slabljenje dinara prema evru za oko 13 dinara. Država je povećala i zahvatanja na ime takse za obavezne rezerve od 3,12 dinara. Zbog toga maloprodajne cene nisu povećane, što znači da je za toliko smanjena zarada naftaša. Da toga nije bilo, cene bi sigurno išle dole još više jer su u poslednje vreme smanjene za oko tri dinara, što je s novim nametom države sedam dinara - navodi naš sagovornik.

Sva ova objašnjenja Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, naziva izgovorima. On ističe da u Srbiji konkurentnost deluje u jednom smeru, samo kada treba da se povećaju cene.Podsetimo, u Crnoj Gori i Hrvatskoj cene goriva se smanjuju treću nedelju uzastopno, tako da je u odnosu na jul evrosuper u Crnoj Gori jeftiniji za 10 centi, a u Hrvatskoj za 15.

NISLIDER PO PROFITUU „Naftnoj industriji Srbije“ navode da se cene goriva formiraju na osnovu cene sirove nafte, ali i kursa dinara i akcize, kao i da su u poslednja tri meseca četiri puta snizili maloprodajne cene benzina i dizela, a TNG 11 puta. Ta kompanija je, inače, proglašena za najuspešniju u Srbiji po konsolidovanoj dobiti od 48,34 milijarde dinara i prihodu od 264,4 milijarde u 2013. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja