Kovačević: Potrošači od Nove godine mogu da biraju od koga će kupovati struju
Foto: Beta

Predsednik Nadzornog odbora EPS

Kovačević: Potrošači od Nove godine mogu da biraju od koga će kupovati struju

InfoBiz -
Govoreći o ceni struje, Branko Kovačević je rekao da bi taj problem trebalo rešiti, jer ima siromašnih građana koji neke cene ne mogu da plaćaju i da najviše plaćaju penzioneri koji najmanje imaju, ali da se mora platiti ono što se potrošilo

BEOGRAD - Predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Branko Kovačević izjavio je danas da je cilj da EPS bude funkcionalno preduzeće efikasne organizacije, da bude obavljena nova sistematizacija radnih mesta u toj kompaniji i da je potrebno više od godinu dana da bi se pokazali rezultati.

Kovačević je najavio da će mogućnost potrošača da od Nove godine biraju od koga će kupovati električnu energiju doprineti liberalizaciji tržišta i poboljšanju kvaliteta, da je to dobro za kompaniju da bi se usavršila i uvela novu tehnologiju i da mora da postoji konkurencija, što bi moglo da obori cenu električne energije.

Predsednik Nadzornog odbora EPS- je istakao da u toj kompaniji ima 14 preduzeća, koja se moraju restrukturirati, ali da će i dalje imati tri funkcije - da proizvedu, distribuiraju električnu energiju i snabdeju potrošača i da je cilj da ta tri segmenta postoje u okviru centralizovanog sistema.

Kovačević je ocenio da je suština problema u sistemu, jer je jedna od državnih firmi, koje se često zloupotrebljavaju, radi čuvanja socijalnog mira i da je zato potrebna promena - da država treba da nastavi da se bavi socijalnom politikom, ali da "to ne može da se prebacuje na jednu profitabilnu kompaniju".

Predsednik Nadzornog odbora EPS je dodao da u ovom trenutku postoji politička volja da se nešto uradi i da očekuje da vlada do kraja godine donese odgovarajuću regulativu. Na pitanje novinara o ceni struje, Kovačević je odgovorio da bi taj problem trebalo rešiti, jer ima siromašnih građana koji neke cene ne mogu da plaćaju i da najviše plaćaju penzioneri koji najmanje imaju, ali da se mora platiti ono što se potrošilo.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track