Barel nafte ispod 67 dolara

Svetsko tržište "crnim zlatom"

Barel nafte ispod 67 dolara

InfoBiz -
Cene su krenule "oštro nadole danas jer izgleda da će se Saudijska Arabija upustiti u novu rundu sniženja cena, posebno svojim azijskim kupcima koji barel za isporuku januara plaćaju oko dva dolara manje

NJUJORK - Cena nafte na robnoj berzi u Njujorku opala je i u četvrtak zbog strahovanja o strategiji Saudijske Arabije koja obaranjem cena želi da sačuva svoj udeo na tržištu uprkos finansijski nepovoljnim uslovima.

Cena barela nafte "light sweet crude" (WTI) za isporuku u januaru je u četvrtak opala za 57 centi, i stigla do 66,81 dolara na Njujorškoj robnoj berzi (NYMEX).

Cene su krenule "oštro nadole danas jer izgleda da će se Saudijska Arabija upustiti u novu rundu sniženja cena, posebno svojim azijskim kupcima koji barel za isporuku januara plaćaju oko dva dolara manje", rekao je Džon Kildaf iz "Egen kapitala" i ukazao da je "to ogromno".

Kompanija Saudijske Arabije za naftu i gas, "Saudi Aramko", već je prošlog meseca snažno uzdrmala tržište saopštenjem o smanjenju cene za izvoz u SAD. Pod punim ubrzanjem pada cena koje su izgubila skoro 40 odsto vrednosti od sredine juna, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nemoćna je da to zaustavi što potvrđuje da se "dobrano razvio rat cena, i da Saudijska Arabija igra na sve" da bi i u tim uslovima sačuvala svoje mesto, istakao je Džon Kildaf.

Lider tog uticajnog kartela proizvođača, Saudijska Arabija, mora sve više da se takmiči sa Sjedinjenim Državama čija je proizvodnja eksplodirala u poslednjih nekoliko godina, podstaknuta ceđenjem nafte iz škriljaca. SAD nikada za 30 godina nisu bile u tom pogledu jače, a početkom novembra prešle su psihološki prag proizvodnje od devet miliona barela nafte dnevno.

"Saudijci žele da stabilizuju cenu na oko 60 dolara", a strah da će se to i dogoditi, obara rspoloženje na tržištu, primetio je Met Smit iz "Šnajder elektrika". Međutim, Tim Evans iz "Siti fjučersa", pozivajući se na izvor blizak saudijskom rukovodstvu, kaže da "Saudijska Arabija nema u vidu neki određen iznos, već pušta tržište da samo dođe do odgovarajućeg nivoa cena".

Cene nafte su početkom decembra u Njujorku i Londonu dostigle najniži nivo od 2009. godine - 63,72 dolara za WTI i 67,53 dolara za Brent, i to svega nekoliko dana posle poslednjeg sastanka OPEK koji je odlučio da ne smanji proizvodnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track