Mihajlovićeva: Mi smo kolateralna šteta u Južnom toku
Foto: Aleksandar Stojanovic

Razmotriti alternative

Mihajlovićeva: Mi smo kolateralna šteta u Južnom toku

InfoBiz -
Što se tiče odustajanja od same izgradnje Južnog toka, još ne znamo da li je to konačno, pošto vidimo da i EU hoće da razgovara da bi se gasovod na kraju i izgradio, rekla je ministarka

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ničim nije doprinela da Rusija odustane od izgradnje Južnog toka i da je sada važno da se razmotri šta će biti alternative u narednih pet do 10 godina, kako ne bi bila ugrožena gasna stabilnost.

"Što se tiče odustajanja od same izgradnje Južnog toka, još ne znamo da li je to konačno, pošto vidimo da i EU hoće da razgovara da bi se gasovod na kraju i izgradio", rekla je Mihajlović za TV N1.

Prema njenim rečima, Srbija već radi i mora da radi intenzivnije gasovod Niš-Dimitrovgrad, koji nije bio konkurencija Južnom toku."To je pokušaj da se dobije druga ruta koja je nama važna za gas, drugi snabdevač gasa, možda čak priključenje i na Grčku, možda i priključenje na ovaj novi gasovod koji Rusija planira da izgradi sa Turcima. Postoje alternative, ali država treba da odluči šta je najvažnije za budućnost", navela je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je istakla da od Ministarstva energetike nisu dobili naznake da je bilo nagoveštaja o odustajanju od gradnje Južnog toka i da je Srbija sve svoje obaveze na vreme ispunila."Srpska vlada se maksimalno trudila da ispuni sve obaveze iz energetskog sporazuma. Mi smo kao kolateralna šteta u Južnom toku", ocenila je ona.Pored toga, Srbija nije u mogućnosti, kako je navedeno, da traži reviziju energetskog sporazuma koji je potpisala sa Rusijom, jer je napisan tako da su zaštićeni ruski interesi, a ne srpski.

Ona naglašava da su oni koji su pregovarali prilikom sklapanja ugovora sa Rusijom morali da vode računa o interesima Srbije."Ono što je sadašnja srpska vlada učinila, što je premijer uradio kada je bio u Rusiji, to je bio dobar korak. Mi smo prepravljali energetski sporazum koliko je bilo moguće u delu učešća srpskih kompanija i zato je za nas dupla šteta što Južnog toka nema", kaže Mihajlović.

Kako je rekla, građevinska operativa je mogla da dobije posao od pola milijarde evra."Dakle, mi smo prepravljali ono što su neki loše ispregovarali", rekla je ministarka i dodala da nijedna država koja je pregovarala sa Rusijom nije prodala svoju naftnu kompaniju i da jedino Srbija ima manjinski paket od 49 odsto i za Južni tok i za Banatski Dvor.

(Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track