Ljajić: Nema razloga da osnovne namirnice poskupe
Foto: Rojters Ilustracija

Imamo i za izvoz

Ljajić: Nema razloga da osnovne namirnice poskupe

InfoBiz -
Ni hleb "sava" neće poskupeti, rekao je ministar najavljujući da će se uskoro intervenisati sa oko 30.000 tona pšenice iz Robnih rezervi kako bi se stabilizovala cena

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da, kada je reč o hrani, nema osnova za poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Ni hleb "sava" neće poskupeti, rekao je ministar najavljujući da će se uskoro intervenisati sa oko 30.000 tona pšenice iz Robnih rezervi kako bi se stabilizovala njena cena.

"Nema racionalog razloga (za poskupljenje pšenice od 30 odsto), ko da odgovor dobio bi Nobelovu nagradu. Rod je bio 2,3 miliona tona, imamo dovoljne količine, a domaće potrebe su od milion do 1,3 miliona i ostaje skoro ceo milion za izvoz", rekao je Ljajić.

On je istakao da je jasno da se radi o manipulacijama i špekulativnim radnjama najvećih mlinara u Srbiji koji sada žele da povećaju cenu pšenice tako što je ne iznose na tržište.Ljajić kaže da država neće pribegavati nikakvim represivnim merama, jer je u pitanju slobodno tržište, ali da ima mehanizme da na to reguje, kao što su invervencije iz Robnih rezervi.

"Najpre, od nedelje intervencijom iz Robnih rezervi sa 30.000 tona pšenice, a ukoliko bude potrebno i sa većom količinom", kazao je on i izrazio očekivanje da će cenu vratiti na normalan nivo.Kako je rekao, nemoguće je da je cena pšenice na novosadskoj berzi viša nego cena na berzi u Budimpešti, Čikagu ili Parizu.

Kada je reč o ceni hleba, ministar kaže da se ona neće povećavati i da su već obavljeni razgovori sa Unijom pekara i najvećim proizvođačima. "Ako bude potrebno ukinućemo i carine na uvoz pšenice", dodao je Ljajić.On objašnjava da je država nemoćna da utiče da cene raznih namirnica, jer je to stvar tržišta i da je jedino cena jedne vrsta hleba - Sava kontrolisana uredbom."Što se hrane tiče nema osnova za povećanje cena osnovnih životnih namirnica iz nekoliko razloga - imali smo dobru poljoprivrednu godinu, na zadovoljavajućem nivou, jer ima i za izvoz, a ne samo za naše potrebe. Takođe, kupovna moć stanovništva je mala i poskupljenje bi samo oborilo promet", naglasio je LJajić.On je napomenuo da nije poskupela struja i da je na svetskim berzama pojeftinila nafta.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track