Evropa sprema mere za pomoć Srbiji zbog Južnoj toka, a šef Gasproma već našao zamenu!
Foto: Tanjug

Zemlje EU moraće da kupuju gas na granici,

Evropa sprema mere za pomoć Srbiji zbog Južnoj toka, a šef Gasproma već našao zamenu!

InfoBiz -
Miler podsetio da je deo dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora ka Turskoj, a namenjenog evropskom tržištu, umesto stare maršrute Južnog toka do Bugarske, bila odluka predsednika Rusije i Turske

Gasprom više neće raditi sa konačnim potrošacima, a zemlje Evropske unije moraće da kupuju gas na granici, rekao je Miler i precizirao da će se ruski gas prodavati na granici Turske i Grčke. Kako je objasnio, ta odluka nije donešena preko noći.- Znate, ne možete naterati nekoga da vas voli. Ako potrošač neće da mu se roba doprema kući, onda će očigledno morati da se obuče i ode u prodavnicu, a zimi da se obuče još toplije - poručio je Aleksej Miler.Šef Gasproma je podsetio da je deo dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora ka Turskoj, a namenjenog evropskom tržištu, umesto stare maršrute Južnog toka do Bugarske, bila odluka predsednika Rusije i Turske.

On tvrdi da od promena u projektu Gasprom neće biti na gubitku, preneli su ruski mediji.- Što se tiče novca Gasproma, ništa neće propasti. Investirali s mo oko četiri milijarde evra u gasnotransportnu infrastrukturu na teritoriji Rusije za izgradnju Južnog koridora za dopremanje gasa u Krasnodarski kraj, radi isporuke u kompresorsku stanicu Ruskaja. I sve te investicije će u potpunosti biti iskorišćene za realizaciju projekta pomorskog gasovoda ka Turskoj – objasnio je Miler.S druge strane, dodao je on, Bugarska će zbog toga što se odustalo od Južnog toka izgubiti tri milijarde evra investicija, kao i prihod od tranzita 18 milijardi kubnih metara gasa godišnje, jer će gas za Makedoniju i Grčku ići preko Turske.Napuštanje projekta o izgradnji Južnog toka odraziće se i na našu zemlju, a, kako je izjavio šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, Evropa će pomoći Srbiji da premosti ovaj problem.- Turska je dobila tačno suprotno. Evropska unija i Evropska komisija su jednostavno poklonili Turskoj gasni ventil. I mislim da Turska može da ga iskoristi u bilateralnom dijalogu s Evropom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u gasnom biznisu – primetio je Miler.

Prema njegovim rečima, izgradnja novog gasovoda, iz Rusije ka Turskoj, svešće na nulu ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje. Prema podacima Gasproma, Evropu će obezbediti gasom preko turskog gasovoda i preko Severnog toka.- Obezbedićemo količine koje su Ukrajini potrebne za njenu unutrašnju potrošnju – dodao je Miler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track