SLAMKA SPASA: Firme u stečaju neće morati da plaćaju dažbine

Vlast menja zakonske propise

SLAMKA SPASA: Firme u stečaju neće morati da plaćaju dažbine

InfoBiz -
Ministarstvo privrede priprema izmene regulative kako bi se ubrzao stečajni postupak i omogućilo da kompanije nastave da rade normalno

BEOGRAD - Ministarstvo privrede priprema izmene i dopune nedavno usvojenog Zakona o stečaju, kojima će pokušati da poboljša rešenja koja se odnose na brzinu procedure, ali i precizira postupke po kojima će kompanije iz stečaja moći da nastave da rade.Najbitnija novina, kako saznajemo, biće omogućavanje kompanijama u stečaju da budu oslobođene od plaćanja svih dažbina, kako bi im se pomoglo da stanu na noge.Rad u tokuPosebna savetnica ministra privrede za stečaj Andrijana Živanović potvrđuje za Kurir da se uveliko radi na poboljšanju zakonodavstva.- Stečaj je sastavni deo privrede. Kao što je funkcionisanje privrede u celini živa materija, tako je i stečaj živa materija, pa je logično da se i propisi kojima je regulisana menjaju - kaže ona i dodaje:- Firmama koje pored problema nelikvidnosti imaju i strukturne probleme i nad kojima se pokreće postupak stečaja treba obezbediti institucionalne okvire kojima će se favorizovati reorganizacija iz stečaja ili indirektna sanacija, odnosno privatizacija iz stečaja. To će se u znatnoj meri obezbediti kroz izmene i dopune pravilnika o utvrđivanju nacionalnih standarda za upravljanje stečajnom masom - kaže Živanovićeva.

Za ovaj posao već je, kako saznajemo, formirana radna grupa od 11 članova, na čijem je čelu državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Stevanović. Zadatak im je da do kraja februara sve slabosti koje su uočene u sadašnjem zakonu otklone novim rešenjima.Mere za ozdravljenje- Radna grupa treba da nađe rešenja kojima stečaj neće bitni smrtna kazna za firmu i zaposlene, već način za ozdravljenje. Tako će posebnim odredbama biti definisano da kompanija u stečaju bude oslobođena od svih dažbina, kako bi se pokušalo u određenom roku da se stavi na noge ili proda - tvrdi naš izvor iz Ministarstva. On podseća da je Zakon o stečaju donet pre četiri meseca, ali su se u praksi pokazale neke slabosti.- To se pre svega odnosi na dužinu trajanja procedure, pa će se novim zakonom tačno odredi koliko najduže stečaj može da traje. Zato će se menjati rešenje po kom je poverilac mogao da produžava stečaj naduvavanjem avansa za stečajni postupak, čime se veštački produžavala agonija kompanija, ali i radnika koji u njima rade - navodi naš izvor. Preispitaće se i velika uloga Agencije za privatizaciju u stečajnom postupku.

Specijalna savetnicaNISAM FUNKCIONERKAPovodom pisanja Kurira da će Agencija za borbu protiv korupcije protiv Živanovićeve pokrenuti postupak zato što četiri godine nije prijavljivala imovinu, iako je još od 2007. predsednik UO PIK „Zemun“, ona kaže da nikakvo obaveštenje niti poziv u vezi s tim od Agencije nije dobila.- Smatram da ne obavljam nijednu delatnost koja spada u delokrug poslova funkcionera. Posao posebnog savetnika obavljam bez ikakve naknade - kaže Živanovićeva, koja je stečajni upravnik u 17 kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track