Najnovije vesti

Najbolji u Aziji: Kina najvažniji partner Srbije
Foto: Pancic

Robna razmena

Najbolji u Aziji: Kina najvažniji partner Srbije

Biznis
Kina je u susret samitu šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, već dugo najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije u Aziji

BEOGRAD - Kina je najvažniji ekonomski partner Srbije sa više od milijardu evra ukupne razmene. Hrvatska i Rumunija su tržišta neophodna za srpsku robu, dok je saradnja s Letonijom i Češkom nerazvijena.

Kina je, kako prenosi Tanjug u susret samitu šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, već dugo najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije u Aziji i nalazi se na petom mestu spoljnotrgovinskih partnera.

Ukupna robna razmena Srbije i Kine prošle godine iznosila je 1,15 milijardi evra, a deficit je bio 1,13 milijardi evra, dok je istovremeno ove godine zabeležen rast izvoza. Prema podacima NBS, u periodu od 2005. do 2013. godine iz Kine je zabeležen neto priliv u novcu u iznosu od 20 miliona evra.

S druge strane, Srbiju i zemlje regiona karakteriše pozitivan razvoj, ali srednji nivo razmene robe.

Hrvatska

Tako je ukupna robna razmena s Hrvatskom za deset meseci 2014. zabeležila rast od 16,4 odsto. Hrvatska ulaganja u Srbiju u periodu od 1999. do kraja juna 2013. iznosila su 658 miliona evra. Srpske investicije u Hrvatskoj su nedovoljne i iznose oko 40 miliona evra.

Izuzev Kine i Hrvatske, i Rumunija se nalazi na listi vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a prošle godine ova zemlja je bila šesto izvozno tržište srpske privrede. U prvih šest meseci ove godine ukupna robna razmena Srbije i Rumunije iznosila je 480,8 miliona evra i veća je za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Albanija

Albanija spada u grupu srednje značajnih zemalja u robnoj razmeni u izvozu Srbije, a među 172 zemlje u koje je Srbija plasirala svoje proizvode u 2013. Albanija se našla na 24. mestu po vrednosti izvoza. Ukupna robna razmena Srbije i Makedonije u periodu januar-oktobar 2014. iznosila je 720,5 miliona američkih dolara, što predstavlja povećanje za 4,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupna robna razmena Srbije i Slovenije u periodu januar-oktobar 2014. iznosila je 874,4 miliona američkih dolara, što je za 1,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...