BENEFITI SAMITA: Kinezi kupuju Prvu petoletku, 14. oktobar, FAP i TE u Novom Sadu?

U šta seve kineski privrednici žele da investiraju u Srbiji

BENEFITI SAMITA: Kinezi kupuju Prvu petoletku, 14. oktobar, FAP i TE u Novom Sadu?

InfoBiz -
Zanima ih 18 naših firmi, kaže ministar Antić. Imamo vrlo agresivan poslovni plan za Srbiju, poručio Sjao Ming, potpredsednik ZTE
1 / 2

BEOGRAD - Uporedo s najavama kineskog ZTE o zapošljavanju srpskih inženjera, telekomunikacionih kompanija i saradnje s resornim ministarstvima, predstavnici kineskih kompanija potvrdili su zainteresovanost za termoelektranu u Novom Sadu, pokretanje proizvodnje u „Fabrici automobila Priboj“ (FAP), za kupovinu kruševačke fabrike „14. oktobar“ i „Prve petoletke“ iz Trstenika.Naime kompanija CMEC, koja je glavni izvođač radova na obnovi TE „Kostolac“ i izgradnji novog bloka, potvrdila je juče zainteresovanost i za termoelektranu u Novom Sadu, kao i za pokretanje proizvodnje u „Fabrici automobila Priboj“.Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića, kineske kompanije su zainteresovane za kupovinu 18 preduzeća u Srbiji, a najveće interesovanje dosad su pokazali za privatizaciju „14. oktobra“ i „Prve petoletke“ iz Trstenika.

Mobilne mreže- Kineski premijer tražio je od nas da mu dostavimo koja su to naša preduzeća i koje njihove kompanije su zainteresovane, da bi se dao jedan dodatni podsticaj svemu tome - rekao je Antić.S druge strane ZTE, jedna od tri najveće kineske telekomunikacione kompanije, kako je izjavio njen potpredsednik za Evropu Sjao Ming, „ima vrlo agresivan poslovni plan za Srbiju“. Plan, kako navodi Sjao, podrazumeva zapošljavanje srpskih inženjera, kao i poslove s više mobilnih operatera i ministarstava.- Mi smo jedna od najvećih kineskih kompanija za telekomunikacionu opremu i rešenja. Imamo vrlo agresivan plan za Srbiju - najavio je Sjao za RTS i dodao da je već potpisan sporazum o unapređivanju srpske telekomunikacione infrastrukture sa Ministarstvom trgovine i telekomunikacija.

Kineski privrednici na samitu u Beogradu
Kineski privrednici na samitu u Beogradu

OdbranaSjao je rekao i da ZTE planira saradnju s drugim ministarstvima, najpre sa Ministarstvom odbrane, ali i s kompanijama, „Telekomom Srbija“ i drugim operaterima, u nameri da nastavi da doprinosi srpskoj ekonomiji. Sjao smatra i da će 2020. kineski brendovi mobilnih telefona biti u svetskom vrhu, što pokazuje i primer njegove kompanije Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je sa Sjaom memorandum o saradnji. Prema Ljajićevim rečima, dogovorena je saradnja u oblasti digitalizacije, razvoja širokopojasne mreže, elektronskog poslovanja, razvoja optičke infrastrukture i svega što čini uslove za dalje unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

Franko FratiniSRBIJA NAJVEĆI DOBITNIKFranko Fratini, predsednik rimskog Instituta za međunarodne organizacije, ocenio je da je Srbija najveći dobitnik samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Prema njegovim rečima, sporazumi koji su potpisani na tom samitu otvaraju put novim investicijama iz Pekinga: - Znam Kineze i njihove zvaničnike i znam da ulažu novac u najprofitabilnije oblasti.

Ming, ZTESKUPO BIH PRODAO „TELEKOM“ Potpredsednik ZTE za Evropu Sjao Ming istakao je da se telekomunikacije razvijaju veoma brzo, ali da uprkos ovakvom razvoju fiksni operateri u Evropi imaju sve više prednosti zbog jake prenosne mreže kojom raspolažu. - Mnogi mobilni operateri neće moći da prežive lako blisku budućnost i vezivaće se za fiksne operatere, to je novi trend - ocenio je on. Sjao je, u ovom kontekstu, rekao i da bi, da je on vlasnik „Telekoma Srbija“, stavio za njega višu cenu, jer su, kako je dodao, fiksne linije i mreža koju „Telekom“ ima velika prednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track