DOGOVORENO: Posle jagnjetine u Kinu ide i srpska govedina

Šansa za stočare

DOGOVORENO: Posle jagnjetine u Kinu ide i srpska govedina

InfoBiz -
U narednih mesec dana biće potpisan protokol o izvozu goveđeg mesa, rekla je ministarka poljoprivrede i dodala da je to konkretan rezultat niza uspešnih razgovora i provera da li naši proizvodi ispunjavaju uslove kineskog tržišta

BEOGRAD - Protokol o plasmanu proizvoda od goveđeg mesa na kinesko tržište biće potpisan u narednih mesec dana, kaže Snežana Bogosavljević-Bošković.

"U narednih mesec dana biće potpisan protokol o izvozu goveđeg mesa", rekla je ministarka poljoprivrede i dodala da je taj protokol konkretan rezultat niza uspešnih razgovora, provera i poseta kineskih nadležnih inspekcijskih službi kako bi ispitali da li naši proizvodi ispunjavaju uslove kineskog tržišta.

Govoreći o nedavno završenom Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, Bogosavljević je podsetila da je potpisan protokol o plasmanu porizvoda od jagnjećeg mesa na kinesko tržište. Ministarka poljoprivrede je izjavila da je to ministarstvo predložilo izmene Zakona o podsticajima kojim će se izmeniti kriterijumi za dodelu subvencija u biljnoj proizvodnji.

"Predložili smo male izmene Zakona o podsticajima koje će ustvari značiti ove uštede u budžetu i odnose se na izmenu kriterijuma za dodelu subvencija u biljnoj proizvodnji. Umesto dosadašnjih 100 hektara za koje smo izdvajali velika sredstva iz budžeta i podsticali ratarsku proizvodnju sada ćemo izdvajati za do 20 hektara", rekla je Bogosavljević.

Sa ovim izmenama, kako je naglasila, postižu se uštede "u kontekstu sveobuhvatnih mera štednja", dodavši da se time dodatno stimuliše stočarska proizvodnja i štite mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track