PROJEKAT VREDAN 250 MILIONA EVRA: Otvorena nova Topionica u Boru
Foto: Tanjug

U punom kapacitetu za 3 meseca

PROJEKAT VREDAN 250 MILIONA EVRA: Otvorena nova Topionica u Boru

InfoBiz -
Proizvodiće se 80 hiljada tona bakra godišnje i biće prerađivano 400 hiljada tona koncentrata po znatno nižoj ceni jer će troškovi sa sadašnjih 1. 250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara
1 / 6 Foto: Tanjug

BOR - U Boru je svečano obeležen završetak izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiseline, čime je, posle tri i po godine radova, počela nova etapa u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

UŽIVO OTVARANJE TOPIONICE MOŽETE PRATITI OVDE

Obeležavanju završetka radova prisustvovao je i predsednik Vlade Srbije, kojeg je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski nazvao domaćinom, jer su radovi privedeni kraju uz njegov poseban angažman i podršku Vlade Srbije.

"Samo uz više rada moći ćemo da imamo više i da zarađujemo više", istakao je premijer Vučić prilikom otvaranja.

Topionica bi u punom kapacitetu trebalo da radi kroz tri meseca, mada u Boru navode da će nastojati da period planiranog funkcionalnog ispitivanja sa tri skrate na mesec i po dana, kako bi prvu proizvodnju u novim postrojenjima imali već za dva meseca.

Probe delova sistema počele su i pre svečanog puštanja u rad, uspešno je testiran najsnažniji agregat u novoj fabrici sumporne kiseline, sistem za transport gasova od nove topioničke peći i konvertora do nove fabrike sumporne kiseline, duvaljka snage 4,2 megavata.

Foto: RTS
Foto: RTS

Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar biće iskorišćeni 98 procenata, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

U novoj topionici proizvodiće se 80 hiljada tona bakra godišnje i biće prerađivano 400 hiljada tona koncentrata po znatno nižoj ceni jer će troškovi sa sadašnjih 1. 250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara. Projekat je koštao oko 250 miliona evra.

Glavni izvođač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođac, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu" je finska kompanija „Outotek". Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni „Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda.

Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.Inače, premijer Vučić je više puta ove godine bio u Boru i razgovarao sa radnicima i rukovodstvom u cilju završetka svih planiranih radova i projekata.

Pinington: Verujem u partnerstvo srpskih i kanadskih firmi

Kanadski ambasador u Beogradu Filip Pinington rekao je danas da je vlada njegove zemlje izuzetno zadovoljna što je učestvovala u projektu gradnje Topionice u Boru, naglasuivši da je to najveći projekat koji je neka kanadska kompanija ikada izvela u regionu.

Pinington, koji je juče predao akreditive srpskom predsedniku, u svom prvom pojavljivanju u javnosti Srbije, a podsetivši na tradiciju i iskustva Kanade, "jedne od najvećih rudarskih nacija u svetu", rekao je da je uveren da će jednako vredne rudare naći i danas u Boru.

"Kanada je poznata kao lider u odgovornom rudarstvu i posvećenosti zaštiti žiivotne sredine, a kanadska firma zadovoljna je sto je učestvovala u projektovanju i proširenju najmodernijeg postrojenja u regionu, koje će povećati kapacitet proizvodnje bakra, zlata i srebra, ali i pomoći radnicima Bora i njihovih porodicama, te ekonomiji Srbije", rekao je kanasdki ambasador.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track