Ministar Sertić: Od privatizacije Železare ozbiljni rezultati
Foto: Dado Djilas

Ministar Sertić: Od privatizacije Železare ozbiljni rezultati

InfoBiz -
Vlada Srbije će dati sve od sebe da se to desi, ali to zavisi i od tržišta i cena čelika, kazao je ministar privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da privatizacijom Železare Smederevo mogu da se postignu ozbiljni rezultati u kratkom periodu, te da će Vlada Srbije dati "sve od sebe da se to desi", ali da to zavisi i od stanja na tržištu.

"Za nas je Železara od velikog interesa, to je strateška stvar, jer u kratkom periodu možemo da napravimo ozbiljne rezultate. Vlada Srbije će dati sve od sebe da se to desi, ali to zavisi i od tržišta i cena čelika", kazao je Sertić. On je podsetio da rok za podnošenje prijava za strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare kupovinom udela od 80,01 odsto tog preduzeća ističe u ponedeljak, 5. januara.

Govoreći o planovima Ministarstva privrede za 2015. godinu, Sertić je istakao da će nova godina biti posvećena novom načinu rada preduzeća - sa povećanom odgovornošću na svim poljima."Jedna od glavnih odluka Vlade Srbije je da javna preduzeća ne mogu da budu socijalna preduzeća. Preduzeća su nam dostavila između 80 i 90 zahtevanih stvari, među kojima potpuno jasne finansijske dokumente, a ono što nedostaje su organske promene, ali je tome dorpinelo i što smo mi to relativno kasno tražili", rekao je ministar.Kako je objasnio, 188 predzeća će otići u stečaj, dok će za oko 90 njih prodaja obustavljena.

"Više od 3.000 stečajeva u Srbiji funkcioniše danas, pa to onda za jos 180 nije nikakav bauk, a nama je važnije kako ćemo ostala preduzeća da privatizujemo", naveo je ministar.Prema njegovim rečima, ta preduzeća ili dugo nemaju delatnost ili su jako zadužena ili su u blokadi.Agencija za privatizaciju objavila je 5. decembra javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare Smederevo kupovinom udela od 80,01 odsto tog preduzeća, dok će Republika Srbija zadržati vlasništvo ostatka kapitala.

(Beta/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track