EKONOMSKA ANALIZA: Izvozni adut Srbije je kukuruz
Foto: Beta

Šta najviše prodajemo inostranstvu

EKONOMSKA ANALIZA: Izvozni adut Srbije je kukuruz

InfoBiz -
„Fića“ i maline, po kojima smo merili naše prisustvo na stranim tržištima, ustupili su mesto „ratarskom zlatu“, od kojeg smo zaradili 74 miliona dolara
1 / 2 Foto: Beta

BEOGRAD - Iako većina Srba misli da se naš izvoz pre svega zasniva na automobilima - kragujevačkom „fijatu“, i ariljskom crvenom voću - malinama, ovu iluziju razbili su podaci Republičkog zavoda za statistiku, po kojima je u inostranstvu iz naše zemlje najviše kupovan - kukuruz, od kojeg smo u novembru zaradili 74 miliona dolara.

Što se tiče uvoza, najviše para je dato za sirovu naftu - 90 miliona dolara. Drugo mesto na listi izvoznih proizvoda pripalo je dizel-automobilima, od kojih je zarada u zelenim novčanicama 40 miliona, treće, četvrto i peto zauzeli su opet automobili, ali veće kubikaže, od kojih je privreda Srbije zaradila 94 miliona dolara. Tek na šestom mestu su čuvene srpske maline, dok su jabuke na osmom mestu na listi srpskih izvoznih proizvoda. Drugim rečima, poljoprivredni proizvodi u koje se svaka vlada kune da su joj uzdanica za strana tržišta sve više padaju na lestvici 10 najvećih izvoznika.

Stručnjaci tvrde da uzroke za takav trend treba tražiti i u nedovoljnoj sinhronizaciji poteza u agrarnoj politici, vezanih pre svega za podsticajne mere, zbog kojih pada i proizvodnja nekih naših proizvoda. Primer za to je upravo malina, koje u 2014. godini nije bilo dovoljno na svetskom tržištu. Ipak, poslednje dve godine proizvodnja maaline u našoj zemlji ima tendenciju rasta, pa je u 2014. proizvedeno 60.000 tona prvoklasne maline. Srpska privreda je u novembru izvezla robe za 15,7 odsto manje u odnosu na isti mesec prethodne godine.

UzgojSRBI POLUDELI ZA EGZOTIČNIM VOĆEMU Srbiji u poslednjih nekoliko godina raste interesovanje proizvođača za egzotično voće, pre svega aroniju, brusnicu i dren. Međutim, njihova proizvodnja zasad nije komercijalna, već je reč o uzgoju na manjim površinama, pri okućnicama i u plastenicima. Rukovodilac grupe za preradu voća i povrća u Ministarstvu poljoprivrede Kolinda Hrehorović kaže je prva sorta aronije - nero - u Srbiji registrovana 2010, a prva sorta brusnice - pilgrim - 2008. godine.

TOP-LISTA IZVOZNIH PROIZVODA1. kukuruz74 miliona $2. dizel-automobili do 1.500 kubika40 miliona $3. dizel-automobili od 1.500 do 2.500 kubika34 miliona $4. setovi provodnika za avione, vozila i brodove33 miliona $5. automobili s paljenjem svećice od 1.000 do 1.500 kubika27 miliona $6. smrznuta malina 20 miliona7. delovi za rotacione električne mašine20 miliona $8. cigarete19 miliona $9. sveže jabuke16 miliona $10. hulahop čarape16 miliona $

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track