SAM SVOJ GAZDA: Za osnivanje biznisa treba vam tri meseca i 2.000 evra
Foto: Shutter

Šta vam je neophodno da postanete preduzetnik u novoj godini

SAM SVOJ GAZDA: Za osnivanje biznisa treba vam tri meseca i 2.000 evra

InfoBiz -
Iako je garant sigurnog posla i zarade, otvaranje privatne firme je Sizifov posao jer su potrebni meseci i hiljade evra za dozvole, registraciju i druge papire

BEOGRAD - Odluka da se pokrene vlastiti posao jedna je od najznačajnijih u životu. Ipak, u Srbiji je ona teško ostvariva misija jer, pored početnog kapitala, zahteva i čelične živce, budući da je za dobijanje svih dozvola potrebno najmanje tri meseca i bar 2.000 evra.Dok se država deklarativno zalaže za razvoj malih i srednjih preduzeća, u praksi je sve rigidnija i raznim administrativnim preprekama guši razvoj preduzetništva, pa ljudi koji imaju ideje ne znaju kome da se obrate.

LavirintStručnjaci kažu da je put od ideje do njene realizacije toliko krivudav da se mnogi na početku tog lavirinta izgube, a razlog za to je nepostojanje odgovarajućih savetodavnih institucija koje mogu da usmeravaju zainteresovane.- Preduzetnička inicijativa još nije oživela u Srbiji. To se posebno odnosi na mlade, koji se teško odlučuju za pokretanje sopstvenog biznisa. U Srbiji se svega 3,2 odsto mladih bavi privatnim poslom, dok je u Evropi taj procenat čak 20,5 odsto. To pokazuje da su mladi u Srbiji vrlo pasivni u odnosu na vršnjake iz Evrope, kao i da se preduzetnički duh nedovoljno neguje u obrazovnom sistemu Srbije - kaže za Kurir poslovni konsultant Dragoljub Rajić. On dodaje da nestabilna ekonomska situacija i preterano administriranje dodatno obeshrabruju ljude da krenu u poslovne vode.- Poslednje tri godine zatvoreno je 132.000 privatnih preduzeća. Pored toga, za dobijanje dozvola potrebno vam je najmanje tri meseca i bar 2.000 evra za registraciju i drugu papirologiju, pa je otvaranje firme u Srbiji Sizifov posao - kaže Rajić.

RizikPsiholog Goran Pavlović se slaže da kriza obeshrabruje da se krene u privatni biznis.- Ni obrazovni sistem ni porodica ne podržavaju aktivizam i preduzimljivost kod mladih. Za sopstveni biznis morate iskazati inicijativu da preuzmete rizik i, što je najvažnije, stalno donositi odluke i suočavati se s njihovim posledicama - kaže Pavlović.

NSZOBUKA ZA BIZNISU Nacionalnoj službi za zapošljavanje organizuju obuku „Put do uspešnog preduzetnika“.- Idealno bi bilo da postoji preduzetnička inicijativa uz dobar biznis-plan, s procenom rizika poslovanja, kao i kvalitetna podrška institucija u finansijskom i logističkom smislu - napominju u toj službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track