Obradović: Nema poskupljenja struje u toku zime
Foto: Marina Lopičić

Direktor Elektroprivrede Srbije

Obradović: Nema poskupljenja struje u toku zime

InfoBiz -
U prvom kvartalu godine mi ćemo sa MMF-om da zajedno napravimo finansijski plan reorganizacije EPS-a, koji će i vlada da usvoji, rekao je on i dodao da će tad biti poznati i planovi za novu cenu struje, koja se nije menjala od sredine 2013.

BEOGRAD - Građani u zimskom periodu neće dobiti veće račune za struju, rekao je danas direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović i najavio da će planovi za poskupljenje biti precizirani finansijskim planom reorganizacije EPS-a, koji se će se raditi zajedno sa MMF-om.

"U prvom kvartalu godine mi ćemo sa MMF-om da zajedno napravimo finansijski plan reorganizacije EPS-a, koji će i vlada da usvoji", rekao je on i dodao da će tad biti poznati i planovi za novu cenu struje, koja se nije menjala od sredine 2013.

Govoreći o predstojećoj reorganizaciji najvećeg javnog preduzeća, od koje se očekuje da donese 100.000 evra ušteda dnevno, 35 miliona evra godišnje, Obradović je ocenio da je "EPS mesto gde će se pokazati kako se odvija čitava reforma javnog sektora"."Reorganizacija kreće, ostala su samo još dva formalna koraka do početka korporativizacije koja će omogućiti uštede", izjavio je Obradović i precizirao da Vlada treba da donese novi statut i osnivačka akta zavisnih privrednih preduzeća koja posluju u okviru EPS-a i da se zatim izabere novi menadžment.Navodeći da taj proces prati "dosta otpora", uključujući napade na njega lično, pogotovo u tabloidnim medijima koji pokušavaju da ga "ometu na ovom putu", direktor EPS-a je najavio da će do kraja 2015. napraviti plan ušteda do 100.000 evra.

On je istakao da "radnici neće biti prvi na udaru", i da će se boriti za svako radno mesto, a otpuštanja će se raditi u saradnji sa sindikatima, i to "samo za radna mesta za koja stvarno ne postoji potreba"."U proizvodnim kapacitetima imamo čak i manjak, nedostaju rudari, monteri, tehničari, inženjeri", rekao je Obradović i dodao da očekuje višak kod administracije, u neproduktivnom delu, iako još nisu gotove detaljne analize.S obzirom na očekivanja da će broj direktorskih funkcija biti prepolovljen, sa sadašnjih 600, i da će se otkloniti i mnoge druge neracionalnosti, on je rekao da su, već u prvom talasu, smanjili u centrali broj sektora sa 60 na 30.Povodom problema loše naplate, pre svega od velikih dužnika, Obradović je istakao da EPS ima "najviše problema sa firmama u takozvanom restrukturiranju, čak i sa nekim budžetskim korisnicima koji plate sve, ali električnu energiju ne".

On je ocenio da je vlada krenula odlučno da reši dugove velikih sistema koji troše dosta struje a ne plaćaju i da će, "ako Železara Smederevo uskoro dobije strateškog partnera, to za EPS biti veliki problem manje".Upitan da prokomentariše nedavnu izjavu predsednika MK Grupe Miodraga Kostića da bi za šest meseci od EPS-a mogao da napravi profitabilno preduzeće, Obradović je rekao da u 2015. profita neće biti zbog posledica poplava, ali da to očekuje u 2016. godini.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track