Ministar Sertić: Esmark ispunio uslove, pregovori za dve nedelje
Foto: Tanjug

Ponuda za strateško partnerstvo

Ministar Sertić: Esmark ispunio uslove, pregovori za dve nedelje

InfoBiz -
Sada idemo u drugi deo da vidimo šta su zvanično ponudili i predstoji nam proces pregovaranja u naredne dve nedelje, rekao je šef resora privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Esmark u svojoj ponudi za strateško partnerstvo sa Železarom Smederevo dostavio traženu dokumentaciju i ispunio sve elemente koje je država zahtevala i najavio da će pregovori početi u naredne dve nedelje.

"Sada idemo u drugi deo da vidimo šta su zvanično ponudili i predstoji nam proces pregovaranja u naredne dve nedelje", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, Esmarkova ponuda sadrži sve što je potrebno - "dokumentaciju sa svim izjavama, garancijama banaka, da se neće raspuštati radnici, da 10 godina neće biti menjana vlasnička struktura odnosno neće biti prodavana imovina unutar same železare, zatim potvrde o prometu od najmanje 300 miliona dolara u prethodne tri godine, potvrde da će najviši menadžmet biti ozbiljni i iskusni ljudi koji su već učeštvovali u privatizaciji železara i nisu ih odveli u stečaj i drugo".

Sertić kaže da će zahvaljujući aranžmanom sa Esmarkom biti povećan bruto domaći proizvod između 0,6 i 0,7 odsto, od čega će jedan deo već biti ostvaren u 2015. godini.Takođe, planiran je izvoz Železare vredan milijardu evra, a ukupan prihod 1,2 ili 1,3 milijarde evra.Ministar privrede je rekao da će biti spašeno gotovo 5.000 radnih mesta u Železari Smederevo, kao i da će doći i do blagog povećanja radnika, a pogotovo sa otvaranjem druge peći već krajem sledeće godine.

Kako je naveo, vlada je postavila rok da u toku 2016. bude pokrenuta druga visoka peć odnosno da jedna radi sa 100 odsto kapaciteta, a druga najmanje sa 50 odsto kapaciteta.Sertić ističe da se očekuje i između 15 i 17 hiljada dodatnih radnih mesta u indirektnom poslovanju sa Železarom.On je naglasio da je država ozbiljnu podršku davala Železari u prethodne dve godine i da to nije radila sada bi radnici bili na ulici.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track