Najnovije vesti

GAŠIĆ: Ulozi u Srpskoj banci su sigurni
Foto: Marina Lopicic

Sve je pod kontrolom

GAŠIĆ: Ulozi u Srpskoj banci su sigurni

Biznis
Rokovi za gašenje računa produženi su svuda gde za tim ima potrebe

BEOGRAD -  Ministar odbrane Bratislav Gašić apelovao je na građane koji imaju račune u Srpskoj banci da ne stoje u redovima, jer su svi ulozi apsolutno obezbeđeni.

Gašić je rekao i da su rokovi za gašenje računa produženi svuda gde za tim ima potrebe. On je, komentarišući jučerašnju situaciju kada se oko hiljadu gradjana okupilo ispred ekspoziture Srpske banke u Kraljevu kako bi što pre zatvorili racune, jasno poručio da je "sve pod kontrolom".

"Izjava jednog od direktora ekspoziture u Kraljevu izazvala je puno polemike i negativnih komentara gradjana. Moja molba za sve gradjane koji imaju otvorene račune u Srpskoj banci je da ne brinu, jer su njihovi depoziti apsolutno obezbedjeni", poručio je Gašić i dodao da će se Srpska banka uskoro baviti kreditiranjem isključivo namenske industrije u Srbiji.

Foto: Beta
Foto: Beta

Ministar odbrane je rekao da će rok za gašenje tekućih računa u svim ekspoziturama te banke koje imaju veliki broj klijenata biti produžen. On je dodao da nema razloga ni za brigu oko dospelih obaveza, jer će i za njihovo vraćanje biti produženog roka . "Jučerašnja vest da će građani morati da vrate kompletne kredite koje su uzeli u prethodnom periodu nije tačna. Moraju da vraćaju samo dospele obaveze, a biće im i za to produžen rok u skladu sa ugovorima koje su sa bankom potpisali. Oni će moći preko Pošte Srbije bez nadoknade da izmiruju svoje obaveze u narednom periodu", precizirao je ministar.

Dodao je da će biti produžen rok za zatvaranje i prenošenje tekućih računa u neke druge banke, tako da tamo mogu da primaju penzije i plate. Upitan šta će biti sa klijentima Srpske banke koji su koristili čekove, Gašić kaže da će one već iskorišćene banka aktivirati u rokovima dospeća, dok očekuje da se oni neiskorišćeni vrate. "Ako su čekovi, primera radi, iskorišćeni i naplata dospeva u naredna tri meseca, gradjani ne moraju da žure. Mogu svoje obaveze da izmire u naredna tri meseca. Ali, potrebno je da one neiskorišćene čekove vrate do roka koji im je banka dala", rekao je Gašić.

Vlada Srbije je, naime, još u decembru 2014. donela odluku o restruktuiranju Srpske banke, koja više neće raditi sa gradjanima, već samo sa namenskom industrijom. Prvobitan rok da gradjani ugase svoje račune ističe 22. januara. Direktor ekspoziture ove banke u Kraljevu, Vladimir Rakić izjavio je juče da su redovi ispred banke u tom gradu nastali jer je Srpska banka tu imala više od 11.000 računa, od kojih je oko 5.000 aktivno.

Gašić je s tim u vezi poručio da je na toj ekspozituri, koja je i najproblematičnija, juče stavljeno obaveštenje građanima da nemaju razloga da se sekiraju. "Danas je iz Beograda poslata još jedna grupa zaposlenih u Srpskoj banci da pomognu kolegama u Kraljevu, jer veliki broj njih želi da zatvori račune. Uz ovu pomoć, sve će brže da ide, pa nema potrebe da gradjani stoje u redu u narednom periodu", rekao je Gašić.

I predsednica Izvršnog odbora Srpske banke Vesna Jokanović je rekla da je menadžment zbog jučerašnjih gužvi u ekspozituru Kraljevo uputio dodatan broj zaposlenih. "Oni će pomoći kolegama kako bi svi klijenti bili usluženi i obavili sve poslove zvog kojih su došli. Takodje, menadžment je pratio gužve i u ostaliom ekspoziturama po Srbiji, a ukoliko bude bilo potrebe, uputićemo odredjen broj zaposlenih i u druge gradove", rekla je Jokanović.

Da klijenti Srpske banke nemaju razloga za brigu, juče je poručio i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. On je rekao da će svi poslovi Srpske banke za gradjane verovatno biti preneti u Poštansku štedionicu, budući da će se Srpska banka baviti samo namenskom industrijom. Ministar odbrane je naglasio da će Srpska banka u narednom periodu puno raditi sa fabrikama namenske industrije i podvukao da će značaj biti višestruk.

"Uspeh je što je ova banka sačuvana, što je sačuvana i dozvola, a prvi rezultati viće vidljivi već ove godine. Maksimalne rezultate od te banke očekujemo u 2016. jer ćemo moći da kreditiramo namensku industriju koja je do sada od stranih banaka uzimala kredite po jako visokim kamatama", rekao je Gašić. On je naveo i da će svi plasmani banke biti osigurani, jer su fabrike namenske industrije državne.

"Neće više moći da se radi sa privatnim kompanijama i da se dogodi da neko ne vrati kredit. Garancije koje je Srpska banka izdala fabrikama namenske industrije za izvoz naoružanja su jako značajne za nas. Nijedna druga banka ne želi da izda garancije za izvoz naoružanja na neko treće tržište", ističe Gašić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...