KOSTOLAC: Blok B1 jutros pušten u rad
Foto: KURIR

Više struje

KOSTOLAC: Blok B1 jutros pušten u rad

InfoBiz -
To su blokovi koji iz tehničkih razloga ceo svoj radni vek nisu radili projektovanom snagom, a sa ovom revitalizacijom sada se dovode u poziciju da rade sa snagom od 350 megavata i preko toga, rekao je direktor Dragan Jovanović

BEOGRAD - Posle probnog rada, jutros je u sedam sati ponovo pokrenuta proizvodnja struje u Bloku B1 termoelektrane Kostolac, a direktor Dragan Jovanović kaže da je ta termoelektrana sada izašla na stabilnu proizvodnju od 21 milion kilovat-sati dnevno, što je za 20 posto više od proizvodnje koja je bila do pre nekoliko godina. Blok B2 obnovljen je pre dve godine, a B1 prošle godine.

"To su blokovi koji iz tehničkih razloga ceo svoj radni vek nisu radili projektovanom snagom, a sa ovom revitalizacijom sada se dovode u poziciju da rade sa snagom od 350 megavata i preko toga", rekao je Jovanović.

On je objasnio da je kineski aranžman za Kostolac obuhvata i izgradnju postrojenja za prečišćavanje štetnih gasova, koja je pocela, kao i gradnju pruge i luke na Dunavu."Svi poslovi se odvijaju praktično paralelno. To je važno jer će od sledeće godine ovde početi da radi postrojenje za odsuporavanje koje koristi dosta krečnjaka. Transport bi bio veliki problem bez ovih infrastrukturnih objekata ", kaže Jovanović.

Jovanović je istakao da je potpisan i ugovor o zajmu za gradnju trećeg bloka u Kostolcu i da su već počele pripreme."Da bismo uradili i komercijalni ugovor bilo nam je potrtebno da uradimo određena geotehnička ispitivanja. To je završeno. Kineski partneri, već uveliko na domaćem tržištu razgovaraju i mislim da su već i neki predugovori napravljeni oko nekih projektanskih usluga, usluga nadzora", istakao je on.Kada se sporazum bude ratifikaovao u Skupštini i kada EPS iz sopstvenih sredstava bude uplatio avans po ugovoru, ugovor postaje efetivan i radovi kreću odmah, zaključio je Jovanović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track