JAVNI POZIV: Telekom traži savetnika za prodaju
Foto: Marina Lopicic

Priprema tendera do juna

JAVNI POZIV: Telekom traži savetnika za prodaju

InfoBiz -
Rok za prijavu konsultanata biće 25 dana od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku", a rok za završetak posla biće, verovatno, tri meseca

BEOGRAD - Javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju Telekom Srbija A.D. biće raspisan u naredne dve nedelje, a očekuje se da tender za prodaju te kompanije bude pripremljen do juna.

Kako je rečeno u Ministarstvu privrede, rok za prijavu konsultanata biće 25 dana od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku", a rok za završetak posla biće, verovatno, tri meseca.Sve ovo će omogućiti da do juna ove godine bude pripremljen tender za prodaju "Telekoma", kažu u Ministarstvu.Privatizacioni savetnik imaće zadatak da utvrdi koji model prodaje nacionalnog teleoperatera je najoptimalniji za državu, a zatim i da pripremi tender za prodaju "Telekoma".

U dokumentu koji izradi savetnik videće se šta je tačno to što se investitorima nudi, ali i koja je cena ispod koje se ova kompanija ne sme nuditi na tržištu, zaključuju u Minsitarsrvu.

Telekom neće morati da poništi paket akcija od 20 odsto

Telekom Srbija neće morati da poništi svoj paket akcija od 20 odsto vlasništva, koji je pre tri godine otkupio od grčke kompanije OTE, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima koje će se sutra naći pred poslanicima.

Prema važećem zakonu akcionarska društva, bez obzira da li su javna ili privatna, imala su rok od tri godine da, ukoliko poseduju više od 10 odsto sopstvenih akcija, sve što je preko tog procenta ponište.U slučaju Telekoma Srbija, taj rok ističe 25. januara 2015. godine, rečeno je u Ministarstvu privrede. Razlozi za donošenje tih izmena Zakona po hitnom postupku zasnovani su na činjenici da sada važeći zakonski trogodišnji rok, čijim istekom je svako akcionarsko društvo, bez obzira da li je javno ili ne, a koje poseduje vise od 10 odsto sopstvenih akcija, obavezno da sve akcije koje poseduje, preko navedenog procenta poništi, preciziraju u Ministarstvu.

Predloženim zakonskim rešenjima otklanja se obaveza poništenja sopstevnih akcija za čije sticanje su izdvojena značajna finansijska sredstva, a poništenjem sopstvenih akcija morao bi da bude smanjen osnovni kapital Telekoma, kažu u Ministarstvu.

To bi se, kako navode, negativno odrazilo i na imovinu Republike Srbije i brojnih malih akcionara kompanije.U Ministarstvu privrede podsećaju da je Telekom Srbija, kao akcionarsko društvo od posebnog značaja za Srbiju, kao i njegove brojne akcionare, građane, zaposlene i bivše zaposlene, čiji je značajan deo osnovnog kapitala 20 odsto, izražen kroz takozvane sopstvene akcije, koje je kompanija stekla realizacijom transkacije njihove kupovine od ranijeg manjinskog akcionara - grčke telekomunikacione kompanije OTE, početkom 2012.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track