POBUNA: Šumarac inženjerima uzeo 2,1 milion dinara
Foto: Dado Djilas

Esnaf ljut na bivšeg ministra građevinarstva

POBUNA: Šumarac inženjerima uzeo 2,1 milion dinara

InfoBiz -
Predsednik Inženjerske komore sam sebi isplaćivao astronomske honorare i zloupotrebio budžet, u koji se godišnje slije 236 miliona dinara

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva izvršiće nadzor nad radom Inženjerske komore Srbije (IKS) nakon pritužbi pojedinih članova da uprava komore, na čelu sa predsednikom Dragoslavom Šumarcem, inače bivšim ministrom građevinarstva, zloupotrebljava budžet od čak 236 miliona dinara, koliko se godišnje prikupi na ime članarina i izdavanja licenci, saznaje Kurir.Grupa nezadovoljnih inženjera tvrdi da od tih prihoda većina članova ove esnafske organizacije nema koristi jer novac mahom završava u džepovima 37 zaposlenih, čija su prosečna primanja oko 95.000 dinara.

Crno na belo... Ugovore o isplati sklapao sam sa sobom
Crno na belo... Ugovore o isplati sklapao sam sa sobom

Profesorska plataU naplati honorara za razne edukacije prednjači Šumarac, inače jedan od osnivača IKS, a koji kao predsednik komore sam sebi određuje visinu honorara, budući da prima profesorsku platu na Građevinskom fakultetu.- Najveći deo novca otišao je na honorare pojedinaca, koji su deljeni bez ikakvog utemeljenja u dokumentima komore. Tu prednjači Šumarac, kome je u 2013. isplaćeno čak 2,1 miliona dinara. Koliko je alav bio, potvrđuje i to što je jedno predavanje naplaćivao od 60.000 do čak 120.000 dinara, a ugovore o isplati je sklapao sam sa sobom. Tako darežljiv nije bio prema kolegama, koji su za ista predavanja dobijali od 5.000 do 10.000 dinara. Sve to iz para 26.000 članova IKS i bez kontrole države - tvrdi D. M., jedan od pobunjenih inženjera. On ističe da je skoro 40 odsto članova komore prestalo da plaća članarinu i traži zaštitu države.Polaganje računa- Tražimo od Vlade da se precizira da li je reč o esnafskoj ili državnoj instituciji jer je Zakonom o planiranju definisano da je IKS ovlašćena za davanje i oduzimanje licenci, pa zato mora da državi i položi račun. - tvrdi naš sagovornik. Komentar Šumarca na tvrdnje nezadovoljnih inženjera nismo juče uspeli da dobijemo, niti smo dobili odgovore na pitanja upućena njegovom kabinetu.

Ministarstvo građevinarstvaIZVRŠIĆEMO NADZORU Ministarstvu građevinarstva za Kurir kažu da IKS jeste esnafsko udruženje, čiji organi sami definišu finansijske i druge planove, ali da njihovo poslovanje ipak mogu da kontrolišu.Ministarstvo ima pravo nadzora i mi ćemo to pravo iskoristiti i utvrditi o čemu je reč - poručuju iz kabineta ministarke Zorane Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track